İsrailli yöneticilerin tutuklanma korkusu

İsrail askerlerinin Mavi Marmara'da yaptığı katliama ilişkin iddianamenin kabulü İsrail'de kaygıları arttırdı

İsrail askerlerinin, 31 Mayıs 2010 tarihinde uluslararası kara sularında Gazze'ye insani yardım taşıyan Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısıyla ilgili, olay tarihinde İsrail Genelkurmay Başkanı olan Rau Aluf Gabiel Aşkenazi, Deniz Kuvvetleri Komutanı Eliezer Alfred Marom, İstihbarat Başkanı Amos Yadlin, Hava Kuvvetleri Komutanı Avishay Levi'nin ömür boyu hapsinin istendiği iddianamenin İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabulü, Tel Aviv'de kaygıları iyice arttırdı. Uluslararası sularda işlenen saldırıyla ilgili olarak mahkemeden adı geçen dört subay için olası çıkması beklenilen müebbet hapis kararlarına paralel olarak Türkiye'nin Interpol aracılığı ile yapacağı yakalama emri İsrail genelinde olası karara karşı alınacak ortak bir tavrın belirsizliğini ortaya koydu.

CİDDİYE ALINMALI

Yapılan açıklamalarda genel olarak tam bir şaşkınlık havası gözlendi. Konuyla ilgili ilk açıklama, iddianamede adı geçen dönemin eski Genelkurmay Başkanı Gabi Eşkenazi'den geldi. Eşkenazi, sorunun patlak verdiğinden beri kendisinin her forumda "sık sık tek başına" İsrail ordusunu ve askerlerini savunduğunu, ordunun gerçekleştirdiği "misyonu" devletin iyiliği için yerine getirildiğini söyledi. Eşkenazi, "Eğer, bunu savunmamın bedeli Türkiye'yi ziyaret edemeyeceğim ise bu bedeli de öderim" dedi. Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Meir Rosen'in ise Eşkanazi'nin aksine olayı son derece önemsediği ve kararın son derece ciddiye alınması yönünde görüş belirtti. Rosen açıklamasında, dava kapsamında dört İsrailli subay hakkında çıkabilecek tutuklama kararını işaret ederek, Netanyahu hükümetini karara karşı dünya devletlerinden yardım istemeye ve İsrail vatandaşlarını Türkiye'ye yönelik turizm boykotuna davet etti. Türkiye'nin bir tutuklama kararı çıkarması halinde Interpol üyesi tüm devletlerin İsrailli subaylar hakkında tutuklama işlemi yapabileceği uyarısında bulunan Rosen, "Eğer İsrail Türk hükümetinin aldığı kararı ciddiye almazsa, bedelini ağır ödeyecektir" dedi.

İŞLER RAYINDAN ÇIKTI

Öte yandan Türkiye ile yaşanan "alçak koltuk" krizinin mimarı Dışişleri Bakan Yardımcısı Dany Ayalon, "İşler tamamen rayından çıktı" dedi. Açıklamasının devamında Ayalon, Türkiye'ye uluslararası alanda baskı kuracaklarını belirterek, olay için "Bunu ciddi bir gelişme olarak görüyoruz" demekle yetindi. İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak da iddianame hakkında, 'İsrail, Türk filosu meselesinde rol alan subay ve askerlerini savunmada kaya gibi duracaktır' dedi. İsrail Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman da Türkiye'yi, İsrail subaylarını terörize etmek ve Erdoğan'ı provakasyonla suçladı. Bu arada Haretz gazetesi ise başyazısında iddianameyi haksızlık olarak nitelerken, Türkiye'den özrün gerekliliğine vurgu yaptı.

Star

Güncel Haberleri