Marmara Belediyeler Birliği tarafından gerçekleştirilen ve İstanbul’un çeşitli sorunlarının masaya yatırıldığı ‘İstanbul Dersleri’ programına, Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı’nın trafik konusundaki sunumuyla devam edildi. Ilıcalı, birbirinden önemli açıklamalarda bulundu.
“TOPLU ULAŞIM’DA KARMAŞA VAR”
İstanbul’da trafikle ilgili yetkilerin tamamen İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçmesi gerektiğini ifade eden Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, "İBB’nin teknik bilgisi ve alt yapısı, İstanbul’un trafik sorununu çözmeye yeter” derken, İstanbul’da trafik problemi yaşanmasında, bilinçsiz sürücülerin de sebep olduğunu belirterek, “Bazen yanlış yerde duran veya durağa tam olarak yanaşmayan bir toplu taşıma aracı, bazense saygısız bir sürücü veya yolu parselleyen bir esnaf, trafiğe engel oluyor” diye konuştu.
“METROBÜS ÇOK BAŞARILI”
Metrobüsün oldukça başarılı bir çalışma olduğunu ve İstanbul’a nefes aldırdığını söyleyen Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı, “Metrobüs 40 kilometrelik uzunlukta ve günde 750 bin yolcu taşıyor. Bu çok büyük bir başarı! Metrobüs, İstanbul trafiğine büyük bir nefes aldırdı. İlçe belediyeleri tarafından metrobüs ve raylı sistemlere doğru entegrasyon sağlanmalı.
“ÜÇÜNCÜ KÖPRÜ ŞART”
Kamuoyunda tepkilere yol açan 3. Köprü yapımı için de açıklamalarda bulunan Profesör Ilıcalı, “Sakarya’yı, Tekirdağ’a bağlayacak otoyol çalışması için, üçüncü köprü mutlaka yapılmalı. Bu araçları, Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet köprülerine yönlendirmek, İstanbul trafiğini mahveder.
“İSTANBUL ÖZEL BİR YASAYLA YÖNETİLMELİ”
Etkinliğin ardından kapanış konuşmasını yapan Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri ve Marmara Üniversitesi İstanbul Araştırmaları Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Recep Bozlağan, “İstanbul özel bir yasayla yönetilmeli. Avrupa ülkelerinde bunun örnekleri var. 2004’te çıkarılan Büyükşehir Belediyesi Kanunu, günün şartlarına uyarlanmalı. İstanbul için ek düzenlemelerin mutlaka çıkarılması gerekiyor. Fransa’da Paris, İngiltere’de Londra ve Japonya’da Tokyo özel yasalarla yönetiliyor. İstanbul da özel bir yasayla idare edilmeli. Ulaşımın da aralarında bulunduğu çeşitli konulardaki ihtiyaçlarımıza bakmamız ve çağın gerektirdiği güncel değişiklikleri yapmamız gerekiyor” dedi.
“ULAŞIMA YATIRIM YAPILMALI”
Marmara Bölgesi’nde bulunan dört büyükşehrin genel sekreterini, ulaşım konusunda davet edeceklerini ifade eden Doç. Dr. Bozlağan, son olarak, “Belediyeler, kendi gelirlerini artırıcı yöntemler bulmalı ve artırılan gelirlerle, ulaşıma yatırım yapılmalı. İstanbul, Konya, Kayseri, Eskişehir ve Gaziantep ulaşımda büyük projelere imza atıyor. Diğer Büyükşehir Belediyeleri de bu belediyelerimizi örnek almalı” diye konuştu.