Ay, kadına şiddet ve madde bağımlılığı ile ilgili açıklamalarda bulundu. Kadına karşı şiddeti kabul edilemez bulduklarını ifade ederek, “Bu hadise değerlerimizle çelişen bir hadise. Bizim toplumsal kodlarımızla uyuşmayan bir hadise. Ancak maalesef yaşanıyor ve etkin bir mücadele ortaya konması gerekiyor. Bu mücadeleyi yaparken de, kendi değerlerimizle barışık adımların atılması gerekiyor” diye konuştu.
İSTANBUL SÖZLEŞMESİ ŞİDDETİ ÖNLEMİYOR
Kadın cinayetlerinin giderek arttığına dikkat çeken Ay, “2011 yılında 121 olan kadın cinayeti sayısı, 2012’de 210’a, 2016’da 304’e çıkmış. 2017’de 353, 2018’de 280 ve 2019’da 299 olarak gerçekleşmiş. Burada 2011 yılı önemli çünkü o yılın sonlarında Türkiye İstanbul Sözleşmesi’ni imzaladı. İstatistikler ortaya koyuyor ki, bu sözleşme kadına karşı şiddeti azaltmadı arttırdı” şeklinde konuştu.
EVDEN UZAKLAŞTIRMALAR ARTIYOR
Erkekleri evden uzaklaştırmanın asla çözüm olmayacağını dile getiren Başkan Ay, “Evden uzaklaştırma şiddeti maalesef önlemiyor aksine görüyoruz ki öfkeyi arttırıyor. 2017’de 295 bin 618, 2018’de 358 bin 499 erkek evden uzaklaştırılmış. 2019’un ilk dört ayında ise 92 bin 219 olarak gerçekleşmiş. Bir başka detay, 2018 yılında 358 bin vakanın çoğunda fiziki şiddet yok. Tabii ki şiddetin her türlüsüne karşıyız ancak sorunu çözmeye çalışırken daha da büyütmemek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI KADINA ŞİDDETİN SEBEBİ
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığının kadına şiddette önemli bir sebep olduğunu belirten Bilal Ay, “Bugün genel olarak cinayetlerin yüzde 60’ı, saldırıların yüzde 40’ı, tecavüzlerin yüzde 33’ü alkol ve madde kullanımıyla doğrudan bağlantılı olduğunu görüyoruz. Bu da bize çok ciddi ipuçları veriyor. Kadına karşı şiddetle mücadelede önceliği bu alanlara ayırsak, göreceğiz ki, bu bağımlılıklarla mücadelede başarı arttıkça kadına karşı şiddette aynı oranda azalmış olacak” dedi.
KENDİ DEĞERLERİMİZE SIKICA SARILMALIYIZ
Kadına şiddeti önlemek için kendi değerlerimize dönmenin de şart olduğunu belirten Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Ay, “Sevgi, saygı ve diğergamlığın hakim olduğu değerlerimizin yeniden gündemimize taşınmalı. Şiddet haberlerinin, şiddet içerikli medya içeriklerinin ciddi bir denetime tabii tutulması gerekli. Mahalle kültürünün yeniden ihya edilmeli. Bizi biz yapan değerle sıkıca sarılmalıyız. Yoksa, sorunların üstesinden gelemeyiz” diye konuştu.