İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir ilke daha imza attı ve Uluslararası Hidrojen Enerjisi Teknolojileri Merkezi (ICHET)'nin katkılarıyla hidrojen emisyonlu otomobiller ve tekneler için istasyon kurdu. Türkiye'nin ve İstanbul'un ilk 'Hidrojen Yakıt Dolum İstasyonu', Haliç'in kenarında Feshane Kültür Merkezi'nin otoparkında kuruldu. Türkiye Hidrojen enerjisinin kullanımı, kara ve deniz trafiğinde İstanbul'dan başlıyor. İstasyonun tanıtımında konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, gelecek kuşaklara yaşanabilir kentler bırakmak istediklerini belirterek, doğa dostu hidrojen otomobillerin yaygınlaşmasıyla birlikte istasyonların sayıları da arttırılacağını söyledi.
12.5 TL İLE 120 KİLOMETRE YOL YAPIYOR
Hidrojen tek emisyonu su olan temiz ve çevreci bir araç yakıtı olma özelliğinin yanında, herhangi bir dış doğal kaynağa bağlı olmaksızın yerel imkânlarla yine sudan üretilebiliyor. Hidrojenli araçlarla 12,5 TL'ye 120 kilometre yol gidilebiliyor. Türkiye; Avrupa'da Norveç, İzlanda, İngiltere, İsveç ve Almanya'dan sonra Hidrojen istasyonu açan ilk ülkelerden biri oldu. Hidrojen dolum tesisi; hidrojenle çalışan otomobil, otobüs gibi kara taşıtlarının yanı sıra Haliç'te ve Boğaz'da hidrojenle çalışan tekne ve gemilere hizmet verebilen dünyada ilk örnek. Tesisin günlük 65 kilogram üretim, 100 kilogram depolama kapasitesi bulunuyor.
Günlük 25 araç dolum kapasiteli tesiste araç sahibi, aracının hidrojen dolumunu kendisi yapabilecek. Avrupa'da 80, Amerika'da 80 ve -Asya'da 48 dolum istasyonu faaliyette. Latin Amerika ve Avustralya'da da 4 dolum istasyonu bulunuyor. Dünya çapında 1.000 adetten fazla Hyundai ix35 Fuel Cell araç, devlet, belediye, kamu ve özel filolarda gerçek zamanlı olarak test ediliyor. Tesis basitçe suyun elektrolizi yöntemi ile hidrojen üretimi, sıkıştırılması, depolanması ve dolum yapılmasını sağlayan 4 ana bileşenden oluşuyor.
Yeni Şafak