İşte Almanya'nın en eski Camisi

1795'te Avrupa'daki "Türk modasından" esinlenerek Pfalz Prensi tarafından saray bahçesini süslemek için yaptırılan Schwetzingen Camii, bugün bölgenin göz bebeği.

Avrupa'da Türklere duyulan ilginin üst seviyeye ulaştığı 18. yüzyılda Schwetzingen Sarayı'nın bahçesine inşa edilen cami, bugün hem turistlerin, hem de bölgede yaşayan Türkler'in hayranlıkla ziyaret ettiği bir yapı.

Baden Württemberg Eyaleti'ne bağlı Heidelberg kenti yakınında bulunan Schwetzingen, hala "Almanya'nın ilk camisi" ile adından bahsettiriyor. Pfalz ve Bavyera Prensliği hükümdarı Prens Karl Philipp Theodor'un mimar Nicolas de Pigage'ye yaptırdığı ve 1795 yılında tamamlanan caminin iki minaresi bulunuyor.

Bir "Türk Bahçesi" ile süslenen yapı, içindeki mihrap gibi eksikler nedeniyle aslında ibadet için uygun değil. Ancak buna rağmen dönem dönem Müslümanlar tarafından cami olarak kullanılmış. Ürdün Kralı Hüseyin'in 1962 yılında ziyaret ettiği caminin mimarisi daima koruduğu eski çizimlerden de anlaşılıyor.

BAYRAM NAMAZI KILDIK

Almanya'ya 70'li yılların başında gelen ve bugün Schwetzingen merkezindeki Süleymaniye Camii'nin Dernek Başkanı olan Orhan Ay, saray içindeki camide namaz kılabilme imkanı bulan nadir kişilerden bir tanesi.

O yıllar şimdi olduğu gibi Müslümanların gidebileceği yüzlerce cami bulunmadığına dikkat çeken Ay "Boş salonları ibadethane olarak kullanıyorduk. Bu bölgedeki Müslümanlarda bir cami özlemi vardı. Belediye 70'li yıllarda bize özel izin vererek bayram namazlarını sembolik olarak inşa edilen camide kılmamızı sağladı.

Çok duygulu anlar yaşamıştık. Caminin içine mihrap gibi unsurları yerleştirilerek eksikler giderildikten sonra yaklaşık 200 kişi ile bayram namazını kılmanın heyecanını yaşamıştık. Gerçek cami olmadığını biliyoruz. Ancak buna rağmen bize huzur veriyor" dedi.

DUVARDA NE YAZIYOR?

Caminin içinde ve dışındaki duvarlarda bulunan 23 Arapça yazıdan 18'inin altında Almanca tercümesi bulunuyor. Yazıtların 1794'te Alman taş yontucusu tarafından yazılı bir örnekten aktarıldığı belirtiliyor. Yazılardan bazı örnekler:

"İhtiyacın kadar altın ve alabildiğince bilgelik edin"
"Ahmağın kalbi ağzında, er kişinin dili kalbindedir"
"Söz Gümüş, sükut altındır"
"Zenginlik ve dünya geçicidir, iyi ameller ebedidir"
"Her şeyi arzulayan eli boş gider"

Haberler
 

Sosyal - Medya Haberleri