İşte kolaylıkla yapılan ve büyük sevaplar kazandıran ameller...

Her yanımızın internet ağıyla, sosyal medyayla, iş, okul vb. alanlarla meşgul edildiği hayatlarımızda kendimizde gece teheccüde kalkacak gücü bulmakta zorlanabiliriz.

Değil teheccüd, sabah namazını dahi kaçırmamışsak kârda saydığımız günler olabilir. Nasıl olduk da bu hale geldik diye düşünmekten çok nasıl olur da bu yoğunluktan dinimizin nasibini almasını engelleyebiliriz demenin daha hayırlı olacağı aşikâr. Şükürler olsun ki, yerden kaldırılan taş ile sadaka sevabı kazanılan bir dine sahibiz ve bu dinin güzelliklerini öğrenip hayatımıza ŞUAN geçirmezsek kabre girdiğimizde “daha iyi bir Müslüman olacaktım” diye düşünmek için çok geç olacak. İşte bu yüzden önümüze hayatımızdan İslam’ın bereketinin eksilmesini önleyecek ve kolaylıkla yapılabilecek bu filleri sunacağız.

1.Başkalarına Yardım Etmek

“Müslüman kardeşinin ihtiyacını gideren kimsenin Allah da ihtiyacını giderir. Kim bir Müslümandan bir sıkıntıyı giderirse, Allah Teâlâ o kimsenin kıyamet günündeki sıkıntılarından birini giderir. Kim bir Müslümanın ayıp ve kusurunu örterse, Allah Teâlâ da o kimsenin ayıp ve kusurunu örter.”

Buhârî, Müslim, Ebû Dâvûd, Tirmizî

Belki çok yorgun olduğunuz bir anda bir arkadaşınız, komşunuz size geldi ve bir şey rica etti. Bahane mekanizmasını çalıştırmaya başlamak yerine basitçe elinizden ne gelirse yapmaya hazır olun. Annenin dahi evladından kaçacağı o günde bir yerden yardım gelsin diye amansızca beklememek için koşup bir Müslümanın ihtiyacını giderelim; Allah da en çok ihtiyacımız olan günde bizimkini gidersin. Ne büyük müjde!

2.Gülümsemek

“Mümin kardeşine tebessüm etmen sadakadır. İyiliği emredip kötülükten sakındırman sadakadır. Yolunu kaybeden kimseye yol göstermen sadakadır. Yoldan taş, diken, kemik gibi şeyleri kaldırıp atman da senin için sadakadır.”

Tirmizî, Birr, 36.

Birbiriyle göz teması kurmaktan kaçınan Müslümanlarla doldu caddelerimiz. Oysa tebessüm ederek hem Efendimiz aleyhisselam’ın sünnetini uyguluyor hem de fark etmeden aramızdaki kardeşlik bağlarını güçlendiriyoruz. Yüzünden tebessüm eksik olmayan Nebiler Sultanı sallallahu aleyhi ve sellem burada olsaydı stresli, asık suratlı, selamlaşmaktan kaçınan müminler görmeye dayanabilir miydi?

3.100 Şehit Sevabı Almak

“Ümmetimin fesadı zamanında kim sünnetime temessük ederse (yapışırsa), ona yüz şehit ecri vardır.”

Şu bir gerçek ki aslında fark etmeden birçok sünneti yerine getiriyoruz, tek sorun niyetlerimizi tazelemekte. Oturarak yemek yemek, uyumak, hapşırmak, su içmek, yürümek, giyinmek sünnet niyetiyle yapıldığında her biri için mükâfatlandırılıyoruz. Tek gereken ne yaparsak yapalım O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) gibi yapmaya niyet etmek ve O’nun (sallallahu aleyhi ve sellem) güzel sünnetini nakış nakış hayatımıza işlemek, nihayetinde 100 şehit sevabı bizleri bekliyor. Hangisinden başlayayım derseniz sitemizdeki unutulmuş sünnetler serisini inceleyebilirsiniz.

4.Tüm Müslümanlar İçin İstiğfar Etmek

“Her kim, mümin erkek ve kadınlar için mağfiret dilerse, her mümin ve mümineye karşı ona bir hasene (sevap) yazılır.”  (Buhari, et- Tarihu’l Kebir No: 2564)

Mümin istiğfar ederken dahi yalnızca kendini düşünmez ve kısa yoldan bu güzel mükâfatı elde eder. Dualarınızın arasına bunu da katmayı unutmayın.

5.Her Gün Anne Baba İçin Küçük Bir İyilik Yapmak

Anne babanız hala hayattaysa ne kadar şanslı olduğunuzu tahmin edemezsiniz, çünkü  “Anne-baba, Cennet’in orta kapısıdır. Artık sen o kapıyı ister zayi et, ister muhafaza et.” (Tirmizî, Birr, 3)

En faziletli amel, namazdan sonra, ana babaya iyilik etmektir.(Müslim)

Hayatlarında onların kıymetini bilememiş, rızalarını alamamış; kaybettikten sonra keşke hayatta olsa da ağzına gelen her şeyi saydırsa diyen evlat pişmanlığı yaşamamak için onların kıymetini bilin ve küçük dahi olsa onlar için bir şeyler yapın. Zaten durup düşündüğünüzde tüm hayatlarını sizin mutluluğunuz için fedakârlık yaparak geçirdiklerini fark etmek zor değil. O halde hem onların rızasını alalım hem de bize karşı asıl şefkatin kaynağı olan Rabbimiz ’in rızasını kazanalım.

Her gün cennete bu kadar yakın olmak bizim elimizde!

6.İmanın Tadını Kazanmak

“Harama bakmak, şeytanın oklarından zehirli bir oktur. Bu sebeple, Allah’tan korktuğu için harama bakmayı terk eden kimseye, mükâfat olarak Allah öyle bir iman verir ki, onun tadını kalbinde hisseder.” (Hakim, Müstedrek, 4/314;)

İçi boş kalplerimiz, tadını duyamadığımız imanlarımıza baktığımızda her gün elimize geçen bu fırsatı değerlendiremediğimizi görürüz. Allah subhanehu ve Teâla gözlerimizi haramdan sakınmamızı istemesiyle beraber karşılığında en çok ihtiyacımız olan imanın tadını da lütfedeceğini bildiriyor Resul’üne (sallallahu aleyhi ve sellem). Bu mükâfatı elde edememe korkusuyla,  nefsimizi ve şeytanı yenmek için bir süre kendimizi zorlarsak haramdan bakışları indirmek bizler için küçük bir göz kapağı hareketi kadar kolay olacak Allah’ın izniyle.

7.Küçük Zikirler Çekmek            

“Onlar ki, ayakta dururken, otururken ve yanları üzerine (yatar) iken Allah’ı zikrederler ve gökler ile yerin yaratılışı hakkında (derin derin) düşünürler. (Ve şöyle duâ ederler:) ‘Rabbimiz! (Sen) bunları boş yere yaratmadın; sen (bundan) münezzehsin, artık bizi ateşin azâbından muhâfaza eyle!” (Ali İmran,191)

Otobüs kuyruğunda beklerken, asansörde çıkarken, yolda yürürken, bulaşık yıkarken her an Allah ile beraber olmak için sessizce söyleyebileceğiniz birçok zikir mevcut. Dilimize abuk subuk, şehveti ve fuhşiyatı çağrıştıran, sinsice kalbimizi ibadetten soğutan şarkıları dolamak yerine cennet hazinelerinden bir hazine olan La Havle Ve La Kuvvete İlla Billah’ı kilitlesek ya. Bin bir türlü olayı nakletmek için çırpınan ağzımızı SubhanAllahi ve bi hamdihi ile, Rabbimizin en sevdiği kelamla, süsleyelim.

 “Allah indinde en kıymetli söz, “Sübhanallahi ve bihamdihi”dir.  (Müslim) “

Bunun gibi diğer pek çok ve faziletlerini saymakta zorlanacağımız zikirlere ulaşmak için: Her Gün Yapılabilecek 8 Faziletli Zikir

8.Komşuyla İyi İlişkiler İçinde Bulunmak

“Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım.”(Buhârî, Müslim)

Allah’a ve kıyamete inanan, komşusuna iyilik etsin! (Buhari)

Güzel komşuluk et ki, hakiki mümin olasın. (Tirmizi)

Dört bir yanında komşularıyla çevrili olan bir kişinin hakiki mümin seviyesine çıkabilmesi için önüne konulmuş bir fırsat daha. Yan tarafta oturanların adını dahi bilemeyecek kadar komşusundan bihaber geçinen günümüz Müslümanlar bu hadislerin farkında değil mi? Evde yapılan yemekten komşuya da götürmek, sıkıntıları olup olmadığını sormak, oturup birlikte sohbet etmek, beton yığınları arasında sevgi köprüleri kurmak bir Müslümanda olması gereken hal ve tavırlardır. Çağdaşlığın bizden istediği kapıları ardınca kilitlenmiş evlere hapsolmak, yalnızca kendi ihtiyaçlarını görüp yanı başında tüten ocağı umursamamak bu ümmete yakışmaz.

9.Yetimin Başını Okşamak

Kalbinin yumuşamasını ve hacetinin görülmesini istersen, yetime acı, onun başını okşa ve ona yediğinden yedir. (Taberani) 

Sabredip sevabını umarak yetime bakanla, Cennette beraber oluruz. (Taberani)

Merhamet peygamberi Efendimiz aleyhisselatu vesselam ile cennette beraber olma müjdesi, kaskatı kalplerimizin yumuşaması ve hacetimizin görülmesi..daha nice mükafatlar bir yetime yakınlık göstermekten, onun gönlüne girmekten, ihtiyaçlarını gidermekten geçiyor. Çevremde yardım edebileceğim bir yetim yok diyorsanız bile bu işi yapan yardım kuruluşlarına ulaşmakla başlayabilirsiniz. Unutmayın “Sevdiğiniz şeylerden sarf etmedikçe gerçek iyiliğe erişemezsiniz. Her ne sarf ederseniz, şüphesiz Allah onu bilir.” (Al-i İmran,92)

 

Kaynak: Suffagah

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

İslam Haberleri