Risale Haber-Haber Merkezi
Ramazan Balcı'nın Bediüzzaman'ın Yeşilay'ın kurucuları arasında yer almadığına dair yazısı yeni bir müzakereye kapı açtı.
Yeşilay'ın kuruluşuyla ilgili gazete küpürlerini ve derneğin dergilerini delil olarak gösteren Balcı, "Maalesef cemiyetin 1400 üyesi arasında bir tane Said ismine rastlayamadım" dedi.
Buna karşılık İlk defa 1966'da Fahrettin Kerim Gökay, Yeşilay Dergisinde “Yeşilay Nasıl Kuruldu” başlıklı makalesinde Bediüzzaman'ın ismini zikretmişti.
Necmettin Şahiner'in 3 Mart 1981'de Gökay ile yapılan röportajında konu bir kez daha teyid edilmişti.
(Yeşilay'ın ilk toplantı günlerine ait imza ve hüviyet defterinden birinde Bediüzzaman'ın imza ve hüviyeti.)
Necmettin Şahiner'in araştırmasına göre Yeşilay ilk kurulduğu günlerde, biri küçük defter olan iki defter tutmuş. Bu üyelerin imza ve hüviyeti içindir. İşte bu defterde Üstad'ın ve diğer üyelerin imza ve hüviyetleri yer almaktadır. Diğer defter ise toplantılarda yapılan konuşmalar ve verilen tekliflerin bulunduğu tutanaklar yer almaktadır.
Yine Şahiner'in tespitine göre bu tutanakların bazılarında Bediüzzaman'ın da yer yer cümlelerine rastlanmıştır.
İşte Yeşilay tutanaklarındaki Bediüzzaman'ın sözleri:
Reis: Yirmi yaşından genç olanlara içki verilmemesi Dahiliye Nezaretine (İçişleri Bakanlığına) müracaat edelim.
Bediüzzaman Said Efendi: “İyi… İyi..
Reis: (Gayr-i Müslimlerin) onbeş yaşından aşağı çocuklarına da satış yasaktır.
Bediüzzaman Said Efendi: “Bunlara dahil olarak Polis Nizamnamesini isteyelim.”
Tutanakların bir yerinde “medreseleri üye kabul edelim” teklifine karşı:
Bediüzzaman Said Efendi: “Zaten talebeleri nehy-i münkerat (Allah’ın yasak kıldıklarını duyurmak) ile mükelleftirler. Din namına talebe vazife ile mükelleftir.”
İçkinin içilmesini önlemek amacıyla alınan kararlar hakkında konuşulurken konuşmaların bir yerinde;
Bediüzzaman Said Efendi: “İstanbul’un yüzde onu muhakemesine malik (kendi iradesi ile hareket edebilir ve kendini koruyabilir) Yüzde doksanı avamdır. Avam nasihatten ziyade kuvvetten korkar. Alaküllihal (ister istemez) kuvvete ihtiyaç vardır. Darül Hikmet’i-İslamiye çalışıyor, tevkif edemedi (yasaklayamadı veya durduramadı) Anadolu’da birden men edildi.”
Yine bir başka tutanakta:
Bediüzzaman Said Efendi: “En ziyade neşriyata ve matbuata ehemmiyet vermemiz lazımdır.”
Bediüzzaman Said Efendi: “Şeriatta hüküm var. Tabiplerin beyan ettiği hikmettir. (Doktorların bu husustaki açıklamalarını delil gösterilmesini istemektedir) Hamr, kumar bunlar kebairdendir.” Diyerek alınan kararlarda görüşlerini açıklama hususunda aktif rol aldığı anlaşılmaktadır.
Bu tutanakların gösterdiği önemli bir husus daha var o da; Bediüzzaman Hazretleri Yeşilay Cemiyetinin ilik yılında gayretle çalışmış ve toplantılarına katılmıştır. Daha sonra zaten Ankara’ya davet edilmiş ve oradan Van’a geçmiştir.
YEŞİLAY BAŞKANI MUHARREM BALCI: BEDİÜZZAMAN YEŞİLAY KURUCULARINDAN
Yeşilay'ın bugünkü genel başkanı Muharrem Balcı da 16 Ocak 2011'de Risale Haber'e yaptığı açıklamada Bediüzzaman'ın Yeşilay kurucusu olduğunu anlatmıştı. Röportaj için TIKLAYINIZ