Araştırmacılar, Satürn'ün halkalarının daha önce düz olduğunu düşünürken, Cassini'nin yeni gönderdiği görüntüler, halkalardaki bazı yükseltilerin 4 bin-4 bin 500 metre yüksekliğe ulaştığını ortaya koyuyor.
NASA'nın California Pasadena'daki Jet Motorları Laboratuvarından Cassini projesinde görevli Bob Pappalardo, yeni görüntülerin 3 boyutlu gözlük takıp halkalara ilk kez 3 boyutlu bakmak gibi olduğunu, bunların Cassini'nin geçtiği en önemli görüntüler olduğunu kaydetti.
11 Ağustosta güneş ışınları Satürn'ün halkalarının tam üzerindeyken çekilen görüntülerin, gezegenin güneş çevresindeki dönüşü sırasında sadece iki kez yakalanabilecek özel ve sihirli görüntüler olduğunu belirten NASA, bu özel dönence anında ışığın konumu dolayısıyla halkaların tüm çıplaklığıyla gözler önüne serildiğini açıkladı. Satürn, Güneş etrafında 10 bin 759 Dünya günü veya 29,7 Dünya yılında dönüşünü tamamlıyor. Satürn de Dünya gibi yılda iki kez dönence anı yaşıyor.
Cassini'nin görüntü ekibinin başkanı Carolyn Porco da halkalardaki yükseltilerin en fazla günümüzün iki katlı binası yüksekliğinde olduğunu zannettiklerini, ancak yeni görüntülere göre 4 bin metre yüksekliğinde duvarlar bulunduğunu belirtti.
Cassini-Huygens projesi, Amerikan uzay kurumu NASA ile Avrupa Uzay Ajansı ESA ve İtalyan uzay kuruluşu tarafından ortaklaşa yürütülüyor.
Hürriyet
Fotoğraflar için TIKLAYINIZ
Bediüzzaman diyor ki...
Meşâgil-i dünyeviye (Dünya meşguliyetleri) dediğin, çoğu sana âit olmayan ve fuzûlî bir sûrette karıştığın ve karıştırdığın mâlâyânî meşgalelerdir. En elzemini bırakıp, güyâ binler sene ömrün var gibi en lüzumsuz mâlûmât ile vakit geçiriyorsun. Meselâ, "Zühalin (Satürn gezegeni) etrafındaki halkaların keyfiyeti nasıldır?" ve "Amerika tavukları ne kadardır?" gibi kıymetsiz şeylerle kıymettar vaktini geçiriyorsun. Güyâ, kozmoğrafya (Yıldızların yerlerinden ve hareketlerinden bahseden ilim, astronomi) ilminden ve istatistikçi fenninden bir kemâl alıyorsun! (Bediüzzaman Said Nursi, Sözler, Yirmi Birinci Söz)