Şair Mehmet Akif Ersoy'un yazdığı İstiklal Marşı'nın, ilk defa Kastamonu'da günlük yayın yapan Açıksöz gazetesinde yayınlanarak cephede savaşan askerlere dağıtıldığı ortaya çıktı. Kastamonu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Mehmet Akif'in milli mücadele konusunda halkı aydınlatmak için geldiği Kastamonu'da önce Nasrullah Camii'nde vaaz verdiğini, daha sonra kaleme aldığı İstiklal Marşı'nı ilk kez Kastamonu'da bulunan 'Açıksöz' gazetesinde yayımladığını söyledi.
VAAZDAN SONRA OKUDU
İstiklal Marşı'nın, bu vaazların veciz bir ifadesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Eski, Akif'in Kastamonu'ya gelişini şöyle anlattı: "İstanbul'da yayımlanan Sebilü'r-Reşat Dergisi'nin sahibi Eşref Edip Bey ile Kastamonu'da buluşan Mehmed Akif, 28 Kasım 1920 tarihinde vilayetin resmi matbaasında bir dergi yayımlamaya başladı. Dergi, 24 Aralık 1920'ye kadar Kastamonu'da çıktı. 12 Mart 1921'de TBMM'de kabul edilen İstiklal Marşı'nın sözleri, bu tarihten önce ilk kez Kastamonu'da basılan Açıksöz gazetesinin 21 Şubat 1921 tarih ve 123 sayılı nüshasında yayımlandı."
ÖDÜLÜ REDDETTİ
Öte yandan Mehmet Akif Ersoy Fikir ve Sanat Vakfı, İstiklal Marşı'nın kabulünün 88. yıl dönümü dolayısıyla Ulus'taki İlk Meclis'te tören düzenledi. Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, İstiklal Marşı'nın şairi Mehmed Akif Ersoy'un, o dönemde yarışma ödülünü reddederek hazineye kalmasını istemesinin örnek alınması gerektiğini belirterek, "Çünkü milleti yönetenler milletin sırtından zengin olmaya kalkmamalıdır. Milletin önderinin sahip olacağı en büyük zenginlik milletin kalbindeki sevgidir" dedi.
Cihan