İyi ev hanımı olduklarını belgelediler

Halk Eğitim Merkezleri'nde 14 haftalık annelik eğitimi veriliyor.

Çocuğu dinlemek, kendini ifade etmek, çocukta olumlu davranışları geliştirmek gibi konu başlıklarında eğitim gören anneler, kurstan sertifikalarıyla mezun oluyor. Derslerin bitmesini istemiyor ve "Hem çocuklarımızla hem de eşlerimizle aramız düzeldi." diyorlar.

Küçükçekmece'de bir ilkokuldayız. Okulun konferans salonunda 15 anne heyecanla sıranın kendilerine gelmesini bekliyor. Yüzlerinde kocaman bir gülümseme. Herkes ne kadar heyecanlı olduğundan söz ediyor yanındakine. 14 hafta süren eğitim sonunda nihayet sertifikalarını alacaklar. Sertifikalı anne olacaklar. Güllü Gülmez (35) sertifikasını önce eşine göstereceğini söylüyor. Çerçevelettirip evine asacakmış. Çocuklarıyla yaşadığı problemler bitmiş. Çocuklarıyla artık daha kaliteli zaman geçiriyormuş. "Onlara karşı çok hırçın davranıyormuşum." diyen Gülmez, çocuklarının kendisindeki değişimin farkında olduğunu söylüyor. İşte bu sebepten alacağı sertifika onun için çok önemli. Sınıfın en büyüğü 43 yaşındaki Müzeyyen Ulaş'ın birisi 22 diğeri 8 yaşında iki çocuğu var. İkinci sınıfa giden çocuğunun ders çalışma problemi varmış. Rehber öğretmeni "Aile Eğitim Programı"ndan söz edince seminerlere katılmaya karar vermiş. Derslerin büyük faydasını gördüğünü vurguluyor. Doğru bildiği yanlışlarını fark etmiş; "Çocuğumun sürekli ders çalışmasını isterdim. Hocam yarım saat-20 dakikalık molalar vermesine müsaade etmemizi söyledi. Şimdi onu yapıyorum, çocuğun başarısı arttı." diyor. 38 yaşındaki Safinaz Anaç, hep yaramazlığından şikayetçi olduğu oğlu için şimdilerde herkesin "ne kadar da uslanmış" dediğini söylüyor. Derslerde öğrendikleri sonucunda oğlunun yaramaz olmasında kendisinin de payı olduğunu fark etmiş. Kendi davranışlarını düzeltince oğlu da düzelmiş.

Sınıfın en genç annesi 23 yaşında. Hanife Çapçı, 6 yaşındaki oğluna karşı daha anlayışlı olduğunu söylüyor. Nihayetinde apartmanda büyüyen çocukların anneleri onlar. İçlerindeki enerjiyi atabilecekleri, koşup oynayabilecekleri, arkadaşlık kurabilecekleri ortamları olmayan çocuklarını üç göz evde sağlıklı bireyler olarak yetiştirmeye çalışıyorlar. Bu konuda herkes danışabileceği, yardım alabileceği uzmanlara ulaşamıyor. İşte bu sebeple Milli Eğitim Bakanlığı, Aile Eğitim Programı başlattı. 0-18 yaş çocukların eğitiminde aileleri bilinçlendirmeyi amaçlayan proje kapsamında isteyen herkese 14 haftalık seminerler veriliyor. 0-3 yaş, 3-6 yaş, 7-11 yaş ve 12-18 yaş arası çocukların yetiştirilmesine dair anne eğitim kurslarının yanı sıra babalar için 3-6 yaş ve 6-11 yaş Baba Destek Eğitimleri de veriliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ve UNICEF'in ortak eğitimlerine katılan ve anne-baba eğitimcisi olan Sariye Uslu, henüz yeni başlayan bu uygulamanın anneler tarafından yoğun ilgiyle karşılandığını söylüyor. Anneler bu seminerler sayesinde çocuk yetiştirme konusunda daha bilinçli hareket ediyor. Küçükçekmece Halk Eğitim Merkezi öğreticilerinden Uslu, seminerlere katılan kadınların sadece çocuklarıyla değil eşleriyle de aralarının düzeldiğini gözlemlemiş. Gelini çalıştığı için torunlarına bakan bir babaannenin kendisine "Hocam, meğer gelinim ne iyi bir anneymiş. Onu hep eleştirirdim. Haksızmışım." dediğini söylüyor. Annelik seminerleri Halk Eğitim Merkezleri'nde ve okul yönetiminin Halk Eğitim Merkezleri'nden talep etmesi durumunda okullarda veriliyor. İsteyen herkes bulunduğu bölgedeki Halk Eğitim Merkezleri'nde uygulanan bu eğitimlere katılabilir. Katılımcıların anlattığına göre oldukça keyifli eğitimler bunlar. Haftalık eğitim sonrası annelere veya babalara ödev veriliyor. Bu ödevler çocuklarıyla oynayabileceği oyunlar şeklinde oluyor.
Zaman
 

Aile Haberleri