Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- 334 bin nüfusu ile Avrupa'nın ve Dünya'nın en küçük ülkelerinden biri olan İzlanda'dan tepki çeken bir açıklama geldi. Ülke hem İslamiyet'te, hem de Musevilik'te zorunlu olan erkek sünnetini yasaklamayı planlıyor.
İzlanda parlamentosuna gelmesi beklenen yasaklama kararı ayrıca yasak olduğu halde sünneti uygulayanların 6 aydan başlamak üzere hapis cezasına çarptırılmasını öngörüyor.
Yasaklama kararı konuşulmaya başladığından beri eleştiri sesleri de yükselmeye başladı. 300 bin nüfusluk İzlanda'da böyle bir karar almanın İzlanda'ya Musevi ve Müslümanların taşınmasının önüne geçeceği savunuluyor.
The Guardian'a göre Dünyada halihazırda her 3 erkekten 1'inin sünnetli olduğu düşünülüyor. Sayıları az da olsa ülkedeki Musevi ve Müslüman topluluklar kararın Antisemitizm'e ve İslamofobi'ye ön ayak olacağı görüşünü savunuyor.
Olası yasaya İzlanda dışından da tepkiler geliyor. Avrupa Birliği Katolik Kilisesi başkanı Kardinal Reinhard Marx, tasarının dini özgürlük üzerinde "tehlikeli bir saldırı" olduğunu söyledi. Marx ayrıca; "Sünnetin suç haline getirilmesi, derin bir endişe oluşturan çok ciddi bir yasa" ifadelerini kullandı.
Yetkililere göre İzlanda'da uygulanan sünnet, anestezi olmadan ve 'dini evlerde' yapılıyor, dolayısı ile son derece tehlikeli.
İzlanda'da 2018 itibari ile 250 yahudi ve 1.500 Müslüman yaşıyor. Ülkedeki Müslüman sayısının günden güne çoğalması ve bu sırada böyle bir yasanın konuşulması pek çok Müslüman'a göre İzlanda'nın Müslüman nüfusu artmasın diye aldığı bir önlemden başka bir şey değil. Böyle bir yasa geçerse ülkedeki Müslümanlar ülkeyi terk etmek zorunda kalabilir.
izlanda'da yasaya muhalif bir yetkili ise, bu yasanın ardından İskandinav ülkelerinin de İzlanda'yı takip edebileceğini söyledi.
İzlanda'nın Musevileri de, Müslümanlar gibi tepkili. Avrupa Musevi Kongresi başkanı Moshe Kantor, açıklık ve hoşgörü değerlerine saygı duyulmasını istedi ve sünnetin zararlı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığını ekledi.
Guardian'ın haberine göre İzlanda İslam Kültür Merkezi'nin imamı Ahmad Seddeeq, tasarının dini özgürlüğü ihlal ettiğini söyledi. "Sünnet yüzyıllar boyunca uygulandı, derin kültürel ve dini geleneklere dayandı" dedi.