Japonya merkezli Sony ve Toshiba gibi devlerin de bulunduğu 12 şirket, Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerini zorla çalıştırdığı gerekçesiyle bazı Çinli şirketlerle anlaşmalarını gözden geçirme kararı aldı. Euronews’te yer alan habere göre, Japon şirketleri Çin merkezli ortaklarıyla çalışmayı bırakmayı düşündüğü belirtildi.
ABD, Birleşik Krallık gibi ülkelerin Çin’in doğusunda yer alan Doğu Türkistan Özerk bölgesinden gelen pamuk ve diğer ürünlere ithalat kısıtlaması getirmesinin ardından verilen bu karara diğer ülkelerden de destekler gelmeye devam ediyor.
Aralarında Sony, Toshiba, Hitachi, Fast Retailing, Ryohin Keikaku gibi uluslararası alanda tanınan markaların da olduğu 12 Japon menşeli şirket, Uygur Türklerinin "eziyet" derecesine varan çalıştırma koşulları gerekçesiyle Çinli ortaklarına yaptırım uygulayacaklar.
UYGUR TÜRKLERİ ZORLA ÇALIŞTIRILIYOR
Geçtiğimiz ocak ayında Çin'in Uygur Türklerine yaptığı muamelenin "barbarlık" düzeyinde olduğunu söyleyen Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Uygur Türkleri zorla çalıştırılarak elde edilen ürünlerin ticaretine yasak getirileceğini açıklamıştı. İngiltere'ninkine benzer bir hamle de ABD'den gelmişti. ABD, Uygur Türklerinin zorla çalıştırıldığı gerekçesiyle Sincan Üretim ve İnşaat şirketinden pamuk ürünlerinin ithalatını yasaklama kararı almıştı.