Japonya'da bu yıl yaklaşık 68 bin kişinin yalnız ve bakım alamadan öleceği öngörülüyor.
Japonya Ulusal Polis Teşkilatı'nın rakamlarına göre bu yılın ilk üç ayında yalnız ölen kişi sayısı yaklaşık 22 bin oldu. Bu kişilerin yüzde 80'i en az 65 yaşındaydı.
Kişinin bakım alamadan evinde yalnız şekilde öldüğü, cesedininse çok sonradan bulunduğu bu tür olaylar "kodokuşi" diye adlandırılıyor.
YAŞLILAR TOPLUMDAN SOYUTLANIYOR
Birleşik Krallık'ın önde gelen gazetelerinden Guardian, yalnız ölümlerin genellikle yaşlıların toplumdan soyutlanmasıyla ilişkilendirildiğine dikkat çekti.
Ulusal Nüfus ve Sosyal Güvenlik Araştırma Enstitüsü'ne göre, yalnız yaşayan 65 yaş üstü kişilerin sayısı 2020'de 7,38 milyondu. Bu sayının 2050'ye kadar neredeyse 11 milyona yükselmesi bekleniyor.
2020'deki nüfus sayımında, tek kişinin yaşadığı evlerin sayısının, toplamın neredeyse yüzde 38'ini oluşturduğu belirlenmişti. Bu oran, 2015'teki nüfus sayımına kıyasla yüzde 13,3'lük artışı ortaya koyuyor.
Kodokuşi vakalarının son dönemde sık gözlemlendiği yerlerden biri de Chiba vilayetindeki Matsudo şehrinde yer alan Tokiwadaira bölgesi.
Chiba'yla başkent Tokyo arasındaki bu bölgede oturanların neredeyse yüzde 54'ü 64 yaş üstü kişilerden oluşuyor. 7 bin kişiden bini yalnız yaşıyor.
YALNIZ ÖLMEKTEN ENDİŞELENMEDİĞİMİ SÖYLESEM YALAN OLUR
Tokiwadaira sakinlerinden 87 yaşındaki Yoko Kohama, 8 yıl önce eşini kaybettiğini ve o zamandan beri yalnız yaşadığını söyledi.
Tokyo'da kıyafet dükkanı işlettiğini ve emekli olduktan sonra Tokiwadaira'ya taşındığını belirten Kohama, 18 yıldır baktığı köpeğini de geçen yıl yitirdiğini ifade etti.
Kohama zorluk çektiğini belirterek şunları söyledi:
"Çok iyi durumda değilim. Emekli maaşım çok değil, sağlık sorunlarım var. Buraya taşındığımızda arkadaş edineceğimi düşünmüştüm ama öyle olmadı. Yalnız ölmekten endişelenmediğimi söylesem yalan olur. Ama ne zaman ve nasıl öleceğimiz üzerinde hiçbir kontrolümüz yok. Bu Tanrı'ya kalmış bir şey."
CESETLER GEÇ BULUNMASIN EKİBİ KURDULAR!
Öte yandan Tokiwadaira sakinlerinden bazıları yalnız ölümleri engellemek için harekete geçti.
Bölgede bazı gönüllüler mahallelerde devriye gezerek tehlikeli bir durum olup olmadığını anlamaya çalışıyor.
Çamaşırların uzun süre balkonda bırakılması, kapılarda mektup veya gazetelerin birikmesi ya da ev ışıklarının gece boyunca açık bırakılması durumunda bu kişilerin evine giden gönüllüler, her şeyin yolunda olup olmadığını kontrol ediyor.
Gönüllülerin başındaki Aiko Oshima, yalnız ölümleri engelleyemeseler de en azından cesetlerin bazen aylarca bulunamamasının önüne geçtiklerini belirtti.
Oshima, "Eskiden burası çok canlı bir yerdi ama artık herkes yaşlanıyor" dedi.
Japonya İçişleri ve İletişim Bakanlığı'nın nisanda yayımladığı verilere göre, ülkenin nüfusu son 13 yıldır düşüşte. Ekim 2023 itibarıyla Japonya'nın toplam nüfusu 124 milyon 352 bine geriledi.
65 yaş üstü nüfus 36 milyon 227 bine, 75 yaş üstü nüfus 20,08 milyona yükselirken, 0-14 yaş nüfussa 14 milyon 173 bine geriledi.
Independent Türkçe