Japonun 32 bin lira verdiği üzümü Said Nursi 3 kelime ile alıyor

Japonya'da 32 bin liraya satılan üzüm salkımı Bediüzzaman Said Nursi'nin Birinci Söz'de bahsettiği konuyu hatırlattı

Haber Yorum Serdar Aslan
RİSALEHABER - Japonya'da bir müzayedede bir salkım üzüm için yaklaşık 32 bin lira ödendi. Meyve fiyatlarının oldukça yüksek olduğu Japonya'da geçtiğimiz yıl da iki adet kavun yaklaşık 34 bin liraya satılmıştı.

Japonya'da 1 salkım üzüm 1.1 milyon yene, yani 10 bin 900 dolara (32 bin TL) alıcı buldu. ABC'nin haberine göre rekor satış, Japonya'nın Kanazawa kentinde gerçekleşti.

Yılın ilk mahsülü, yaklaşık 30 üzüm tanesinden oluşan salkım müzayede yoluyla satıldı.

Japonya'da meyve fiyatları oldukça yüksek. Özel yetiştirilen meyvelerse yüzlerce dolara alıcı bulabiliyor. Yakut rengi roma üzümü adlı bu tür onlardan biri.

Dünyanın en pahalı meyveleri arasında yer alan üzüm, özel olarak yetiştiriliyor. Her üzüm tanesinin 20 gram ağırlığında ve yüzde 18 şeker oranına sahip olması gerekiyor.

Japonya'nın Saporra kentindeki sebze-meyve halinde yapılan açık artırmada iki kavun için yaklaşık 34 bin lira (15 bin yen) ödenmişti.

Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar çerçevesinde meyve ve sebzelerin üretim süreçlerine çeşitli müdahalelerde bulunmak çeşitli değişiklikler yapmak mümkün görünse de insanoğlu Bediüzzaman Said Nursi'nin de işaret ettiği Rezzak-ı Kerim'in matbaha-i kudretine muhtaç. 

Risale-i Nur'dan Birinci söz eserinde ifade edildiği üzere her bir ağaç, her bir bostan, her bir deve, koyun vs Bismillâh diyerek Rezzak namına en latîf, en nazif, âb-ı hayat gibi bir gıdayı takdim ediyorlar.

Said Nursi hazretleri Birinci Söz'de yediğimiz içtiğimiz ve Rahmet-i Rahman'dan bize sunulan nimetler için tefekküri bir pencere açarak şöyle diyor: 

"Madem her şey mânen “Bismillâh” der; Allah namına, Allah’ın nimetlerini getirip bizlere veriyorlar. Biz dahi “Bismillâh” demeliyiz. Allah namına vermeliyiz, Allah namına almalıyız. Öyle ise, Allah namına vermeyen gafil insanlardan almamalıyız."

3 KELİME: ZİKİR FİKİR ŞÜKÜR

Peki yukarıda bahsedilen haberde de olduğu gibi Allah'ın yarattığı nimetler için satın alma esnasında bir bedel öderken Allah'a ödememiz gereken fiyat nedir?

Yine Birinci Söz'den bu sorunun cevabını bulmak mümkün.

"SUAL: Tablacı hükmünde olan insanlara bir fiyat veriyoruz. Acaba asıl mal sahibi olan Allah ne fiyat istiyor?

ELCEVAP: Evet, o Mün’im-i Hakikî, bizden o kıymettar nimetlere, mallara bedel istediği fiyat ise üç şeydir: Biri zikir, biri şükür, biri fikirdir. Başta “Bismillâh” zikirdir. Âhirde “Elhamdülillâh” şükürdür. Ortada, bu kıymettar harika-i san’at olan nimetler Ehad, Samed’in mucize-i kudreti ve hediye-i rahmeti olduğunu düşünmek ve derk etmek fikirdir. Bir padişahın kıymettar bir hediyesini sana getiren bir miskin adamın ayağını öpüp hediye sahibini tanımamak ne derece belâhet ise, öyle de, zahirî mün’imleri medih ve muhabbet edip Mün’im-i Hakikîyi unutmak, ondan bin derece daha belâhettir.

Ey nefis! Böyle ebleh olmamak istersen, Allah namına ver, Allah namına al, Allah namına başla, Allah namına işle, vesselâm."

 

İlk yorum yazan siz olun
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.

Özel Haberleri