İbrahim Mert'in haberi:
RİSALEHABER - Gerçekleştirilen meyve ve sebze müzayedeleri ile zaman zaman haberlere konu olan Japonya’da, yeni bir fiyat rekoru kırıldı. Ishikawa eyaletinde gerçekleştirilen müzayedede bir avuç üzüm 1.2 milyon Yen'e (yaklaşık 63 bin lira) alıcı buldu.
Japonya'nın Ishikawa eyaletindeki yerel hükümet tarafından geliştirilen özel "Ruby Roman" cinsi üzümün, yüksek şeker içeriği ve aşırı sulu olması nedeniyle yüksek kalite kategorisinde değerlendirildiği, her bir üzüm tanesinin ağırlığının 20 gramdan fazla olduğu belirtildi.
REKOR FİYAT
Özel cins üzümün yetiştirildiği 12 yıldan bu yana, müzayedede ödenen en yüksek rakamın bu seneki 1.2 milyon Yen olduğu kaydedilirken, özel bir şirket adına rekor fiyatı veren Takashi Hosokawa (45), "Üzümlerin piyasa olduğu 12 yıla atıfta bulunmak ve Japonya'daki yeni Reiwa döneminin ilk müzayedesini kutlamak için 1.2 milyon Yen teklif ettik" açıklamasında bulundu. "Ruby Roman" cinsi üzümlerden, Eylül ayı sonuna kadar 26 bin salkımlık hasat beklendiği bildirildi. (iha)
İnsanoğlu Rezzak-ı Kerim'in matbaha-i kudretine muhtaç
Gelişen teknoloji ve bilimsel çalışmalar çerçevesinde meyve ve sebzelerin üretim süreçlerine çeşitli müdahalelerde bulunmak çeşitli değişiklikler yapmak mümkün görünse de insanoğlu Bediüzzaman Said Nursi'nin de işaret ettiği Rezzak-ı Kerim'in matbaha-i kudretine muhtaç.
Risale-i Nur'dan Birinci söz eserinde ifade edildiği üzere her bir ağaç, her bir bostan, her bir deve, koyun vs Bismillâh diyerek Rezzak namına en latîf, en nazif, âb-ı hayat gibi bir gıdayı takdim ediyorlar.
Said Nursi hazretleri Birinci Söz'de yediğimiz içtiğimiz ve Rahmet-i Rahman'dan bize sunulan nimetler için tefekküri bir pencere açarak şöyle diyor:
"Madem her şey mânen “Bismillâh” der; Allah namına, Allah’ın nimetlerini getirip bizlere veriyorlar. Biz dahi “Bismillâh” demeliyiz. Allah namına vermeliyiz, Allah namına almalıyız. Öyle ise, Allah namına vermeyen gafil insanlardan almamalıyız."
3 KELİME: ZİKİR FİKİR ŞÜKÜR
Peki yukarıda bahsedilen haberde de olduğu gibi Allah'ın yarattığı nimetler için satın alma esnasında bir bedel öderken Allah'a ödememiz gereken fiyat nedir?
Yine Birinci Söz'den bu sorunun cevabını bulmak mümkün.
"SUAL: Tablacı hükmünde olan insanlara bir fiyat veriyoruz. Acaba asıl mal sahibi olan Allah ne fiyat istiyor?
ELCEVAP: Evet, o Mün’im-i Hakikî, bizden o kıymettar nimetlere, mallara bedel istediği fiyat ise üç şeydir: Biri zikir, biri şükür, biri fikirdir. Başta “Bismillâh” zikirdir. Âhirde “Elhamdülillâh” şükürdür. Ortada, bu kıymettar harika-i san’at olan nimetler Ehad, Samed’in mucize-i kudreti ve hediye-i rahmeti olduğunu düşünmek ve derk etmek fikirdir. Bir padişahın kıymettar bir hediyesini sana getiren bir miskin adamın ayağını öpüp hediye sahibini tanımamak ne derece belâhet ise, öyle de, zahirî mün’imleri medih ve muhabbet edip Mün’im-i Hakikîyi unutmak, ondan bin derece daha belâhettir.
Ey nefis! Böyle ebleh olmamak istersen, Allah namına ver, Allah namına al, Allah namına başla, Allah namına işle, vesselâm.