Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapılan bir çalışmada, 10 bin 89 kadının yüzde 80'inde güneşten sağlanan D vitamini eksikliği tespit edildi.
Çolak, yurtdışından binlerce turistin güneşten yararlanmak için Türkiye'ye geldiğine işaret eden Tıbbi Biyokimya Uzmanı Doç. Dr. Ayfer Çolak, hastaneye 2 yıl boyunca başvuran kadınların D vitamini ölçümüne baktıklarını belirterek şunları söyledi:
Haftada 20 dakika güneşte kalmalı"Güneş ülkesiyiz ama güneşten yeterince faydalanamıyoruz. Saat 10.00 ve 15.00 arasında kol ve bacakların haftada iki kez 20 dakika süreyle güneş alması gerekiyor. Sanırım biz yeterince yapmıyoruz. Güneş koruyucu da kullanıyoruz. Bunun dışında gıda olarak sadece balık, süt, yumurta ve peynirden D vitamini alabiliyoruz. Takviye konusunda ise önce hastanın ölçümlerine bakmak gerekiyor çünkü toksik maddelerin fazla alımı zararlı etkilere neden olabiliyor."
Birçok hastalığın nedeni
D vitamini eksikliği veya yetersizliğin çok sayıda hastalığa neden olabileceğini dile getiren Çolak, özellikle kemik sağlığının eksiklik ve yetersizlikten olumsuz etkilendiğine dikkati çekti.
D vitamini içeren yiyecekler
Balık yağı: D vitamini eksikliğinin tedavisinden en çok kullanılan balık yağı morina balığının ciğerindeki yağdır. Bu yağ yüksek oranlarda A ve D vitamini içerir. 100 gram morina yağı günlük D vitamini ihtiyacının 16 katını içerir.
Balık: Ton balığı, somon ve uskumru D vitamini yönünden zengin balıklardır.
İstiridye: Ülkemizde pek bilinmese de istiridye D vitamini açısından en zengin yiyeceklerden biridir.
Tofu ve soya sütü: D vitamini ve kalsiyum açısından çok zengindir. Soya içeren besinler tercih edebilirsiniz.
Yumurta: B12, protein ve D vitamini açısından zengindir. Günlük ihtiyacın %2ünü 1 yumurta ile giderebilirsiniz.
Süt ve süt ürünleri: Kemik gelişimi denilince akla gelen süt ve süt ürünleri D vitamini açısından zengindir. 1 bardak tam yağlı sütte günlük D vitamini ihtiyacının %13'lük kısmı bulunur.
Mantar: D vitamini içeren mantar türü düğme mantarıdır.
kadınvekadın