Kadir Gecesi

Mehmet ÇALIŞKAN

Maddi-Manevi her türlü bereketin üst seviyeye çıktığı mübarek Ramazan-ı Şerif, günlerin uzun olmasına rağmen, gayet güzel geçmektedir. Sayılı günler çabuk geçer misali, O da gelip geçti. Teravihiyle, sahuruyla, iftarıyla hoş bir sada bırakarak son bulmak üzere. Manevi mahsulâtın alınacağı, Kadir gecesini bu akşam idrak edeceğiz inşallah.

Kadir gecesi nedir?

Ramazan ayı içerisinde bulunan en kıymetli gecedir. Kur’an-ı Kerimin inmeye başladığı Ramazan ayının yirmi yedinci gecesi İslam’da en faziletli gecedir. Kadir gecesi; içinde Kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır. Kur’an-ı Kerimde bu gecenin faziletini belirten mustakil bir sure vardır. Bu surede Cenab-ı Hak şöyle buyurmaktadır: “Doğrusu biz Kur’anı Kadir gecesinde indirmişizdir. Kadir gecesinin ne olduğunu sen bilirmisin? Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Cebrail(as) o gecede Allah’ın izniyle her türlü iş için inerler. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.(Kadir suresi 1-5.ayet)
 Bu gece Ümmet-i Muhammed’e mahsus bir gecedir. Hadis-i şerifte:”Allah, Kadir gecesini ümmetime hediye etti. Ondan önce kimseye vermedi” buyrulmaktadır. Peygamber efendimize(sav) kendisinden önceki insanların ömürlerinin ne kadar olduğu bildirilince, kendi ümmetinin ömürlerini kısa buldu, uzun ömürlü olan diğerlerinin işledikleri salih amelleri işleyemezler diye düşününce, Cenab-ı Hak O’na bin aydan hayırlı olan Kadir gecesini ihsan etti. (İ. Malik)

Kadir gecesi hakkındaki hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:
”Dört gecenin gündüzü de gecesi gibi faziletlidir. , Cenab-ı Hak o günlerde dua edenin isteğini geri çevirmez, onları mağfiret eder ve onlar bu günlerde bol ihsana nail olurlar. Bunlar; Kadir gecesi, Arefe gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi ve günleri.” (Deylemi)
—İnanarak ve sevabını Allahü teâlâdan umarak, Kadir gecesini ihya edenin geçmiş günahları affolur. (Buhari, Müslim)
Kadir gecesi ile ilgili hadis-i şeriflerden birkaçı da şöyledir:
-Kadir gecesini Ramazanın son on gününde arayın. (Müslim)
-Kadir gecesini, Ramazanın son on gününün 21, 23, 25, 27 ve 29 gibi tek gecelerinde veya Ramazanın son gecesinde arayın. Sevabını umarak Kadir gecesini ibadetle geçirenin günahları affolur. (İ.Ahmed)
-Kadir gecesi Ramazanın 27. gecesidir. (Ebu Davud)

İmam-ı a’zam hazretleri, Kadir gecesinin, Ramazanın 27. gecesine çok isabet ettiğini bildirmiştir. “Kadir gecesine rastlamış olan bir geceyi ihya eden, Kadir gecesini ihya etmiş gibi sevap kazanır” hadis-i şerifini düşünerek sık sık vaki olan 27. gece ihya edilirse, o gece Kadir gecesi olmasa bile, büyük sevaba kavuşulur.

Kadir gecesini soran bir zata, Peygamber efendimiz(sav), “Bu yıl Kadir gecesi Ramazanın ilk gecesi idi geçti. 27. geceyi ihya et! Ramazanın 27. gecesini ihya edene, vücudundaki kıllar sayısınca, hac, umre, şehid ve gazi sevabı verilir” buyurdu. Başka birisine de, “Bu yıl Kadir gecesi geçti, fakat Ramazanın 27. gecesini ihya et! Kadir gecesi sevabına kavuşursun. Şefaatten nasipsiz kalmazsın” buyurdu.

Hz. Âişe validemize de, “13. gece idi geçti. Kadir gecesini kaçırdıysan, 27. geceye kavuşursun. O geceyi ihya edersen, ahiret yolculuğu için azık olarak o geceki ibadet sana yeter” buyurdu. Hz. Âişe validemiz, (Resulullah(sav), Ramazanın son on gününde çok ibadet ederdi) buyuruyor.

— Özellikle Kadir gecesine rastlamak için Ramazanın gecelerini nasıl değerlendirmeli?
—Ramazanın her gecesini Kadir gecesi bilerek hareket edilirse Kadir gecesine rastlanmış olur. Her gün en az şunlar yapılmalı:
1- Yatsı namazında zammı sure olarak Kadir suresini okumalı.
2- Kadir gecesi okunacak duayı okumalı. Dua şöyle:”  Allahümme inneke afüvvün kerîmün tuhibbül afve fa'fü anni.” (Allahım! Şüphesiz sen çok affedicisin, affı seversin, o halde beni affet.
3- En azından bir iki sayfa Kur'an-ı kerim okumalı.
4- Az da olsa sadaka vermeli.
5- Gece, olabildiğince namaz kılıp dua etmeli

Asrın sahibi Bediüzzaman Said Nursi Hazretleri şöyle buyurmaktadır:
Evet, Ramazan-ı Şerif, bu fâni dünyada, fâni ömür içinde ve kısa bir hayatta, baki bir ömür ve uzun bir hayat-ı bakiyeyi tazammun eder, kazandırır. Evet, bir tek Ramazan, seksen sene bir ömür semerâtını kazandırabilir. Leyle-i Kadir ise, nass-ı Kur'ân ile bin aydan daha hayırlı olduğu, bu sırra bir hüccet-i kâtıadır. (Mektubat)

Mevla’m bu geceyi huşu içerisinde, ibadet ve taat ile geçirmeyi nasip etsin. Bu gece sabaha kadar dua ederek kısa olan bu ömrümüzü uzun ve ebedi bir ömrü olarak bize vermesi için, Kâinatın Sultanı Cenab-ı
Erhamürrahimden niyaz ederim.

Bu vesile ile Kadir gecesinin tüm İslam âlemine hayırlara vesile olmasını Yüce Mevla’dan temenni eder, ardından gelecek Ramazan Bayramınızı da tebrik ederim.

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (3)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.