Kadir gecesini kazanma sırrı!

Günlük Risale-i Nur dersi

Bismillahirrahmanirrahim

Mübarek Ramazan'ın Leyle-i Kadir sırrıyla, seksen üç sene bir ömr-ü manevi kazandırması sırr-ı hikmetiyle ve Risale-i Nur'un şakirtlerindeki sırr-ı ihlasla, tesanüd ve iştirâk-i âmâl-i uhrevî düsturuyla, herbir sadık şakirt, o fevkalade manevi kazancı elde edeceğine gayet kuvvetli bir delili budur ki:

Bu daire içinde kırk bin, belki yüz bin halis, hakikî müminlerin içinde hakikat-i leyle-i Kadri elde edecek bir, iki, on, yirmi değil, belki yüzlerin elde etmesi ihtimali kavîdir.

Sırr-ı ihlasla ve iştirâk-i âmâl-i uhrevî düsturunun sırrıyla biz ve siz bu hakikate müteveccihen, bu Ramazan-ı Şerifte herbirimiz umumun hesabına ve umum arkadaşları içinde kendini farz edip, nunu mütekellim-i maalgayrı, yani daima

Bizi mükâfâtlandır, bize merhamet et, bizi bağışla, bize muvaffakiyet ihsan et ve bizi doğru yoldan ayırma. Bu leyle-i Kadri, hakkımızda bin aydan hayırlı kıl.”

gibi kelimelerde “BİZ” içinde umum kardeşlerini niyet etmektir. Ve bilhassa, en zayıf olan bu kardeşinizi, ağır vazifesinde, o hususi niyetle yardım etmektir. (Kastamonu L. Sh. 138)

…..

Rabian: Şu mübarek şehr-i Ramazan, leyle-i Kadri ihata ettiği için, kendisi de ömür içinde bir leyle-i Kadirdir ki, muvaffak olanın ömrüne bin ömür katar. Dakikası bir gündür. Saati iki ay, günü birkaç sene hükmünde bir ömr-i bâkîdir. Senden ve âhiret hemşirem yani ikinci validem ve kardeşimin muhterem validesinden duanızı istiyorum. Madem duada sizi şerik ediyorum; siz de benim duama âmin hükmünde olarak dua ediniz. (Barla L. Sh. 159)

Bediüzzaman Said Nursi

SÖZLÜK:
SIRR : Gizli hakikat. Gizli iş.
SIRR-I HİKMET : Fayda ve gayenin sırrı.
ŞÂKİRT : Talebe, yardımcı.
SIRR-I İHLÂS : İhlâsın sır ve hakikati.
TESÂNÜD : Dayanışma, birbirini destekleme.
İŞTİRÂK-İ A'MÂL-İ UHREVİYE : Âhirete âit işlerde mânen ortak olma, yani mü'minlerin birbirine duâ ederek, sevâbını bağışlayarak mânevî ortaklık kurmaları.
DÜSTUR : Kaide, prensip, ölçü, ayar.
SÂDIK : Doğru, bağlı.
FEVKALÂDE : Olağanüstü.
KAVÎ : Kuvvetli, sağlam, metin, zorlu.
NÛN-U MÜTEKELLİM-İ MAALGAYRİ : Konuşan kimseyi de içine alan ve fiil ifâde eden (nun)lu ifâdeler, kelimeler. (okuduk, yazıyoruz, gideceğiz gibi.)
RÂBİAN : Dördüncü olarak.
ŞEHR-İ RAMAZAN : Ramazan ayı.
LEYLE-İ KADİR : Kadir Gecesi; Ramazan ayının son on günü içinde bulunan en hayırlı gece.
İHÂTA : İçine alma; tam kavrama; kuşatmak.
VÂLİDE : Anne.

Risale-i Nur Haberleri