Kainatın en büyük fırtınası, jüpiterde bir leke

NASA’daki bilim insanları, Güneş Sistemi’nde yaklaşık 350 yıldır süren devasa fırtınanın detaylı görüntülerini elde etti

Bilim dünyası, Güneş Sistemi’nin en büyük gezegeni olan Jüpiter’i 350 yıldır kasıp kavuran sıradışı fırtınanın şimdiye kadarki en detaylı görüntülerini elde etti. NASA’daki bilim insanları, Güneş Sistemi’nde yaklaşık 350 yıldır süren devasa fırtına, ‘Jüpiter’in Büyük Kırmızı Leke’sine (Great Red Spot) detaylı bir inceleme yapmayı başardı.

Daily Galaxy adlı web sitesinin haberine göre, Şili ve Havai’de konumlanan sekiz metrelik teleskoplardan elde edilen termal görüntüleri kullanan Jet Propulsion Laboratuvarı (JPL), fırtınanın yapısıyla ilgili yeni bilgiler elde etti. JPL’de görevli araştırmacı Glenn Orton, “Bu, bizim Güneş Sistemi’mizin en büyük fırtınası hakkında elde ettiğimiz ilk detaylı görüntüler. Daha önce Büyük Kırmızı Leke’nin yapısının bu kadar karmaşık olmadığını, daha düz bir yapıda olduğunu sanıyorduk. Ama yeni sonuçlar gösteriyor ki son derece karmaşık bir yapısı varmış” diye konuştu.

NASA’dan gelen bir diğer haber de Ay’la ilgili. NASA, Ay’ın iç yapısının ayrıntılı bir haritasını çıkarmak ve böylece Dünya ile uydusunun gelişimini daha iyi anlamak amacıyla iki uzay aracını Florida’daki Cape Canaveral’dan uzaya fırlattı. Gravity Recovery and Interior Laboratory’in kısaltması olan GRAIL A ve B uzay araçları, üç buçuk ay sürecek ve dört milyon kilometreden fazla kat edecekleri yolculuğun ardından Ay’a ulaşacak.

Radikal

Güncel Haberleri