Kainatın rekortmen gezegenleri

Geçen 50 yılda uzaya gönderilen süper teleskoplar sayesinde, astronomların kâinata ilişkin bilgileri daha da arttı

Bilim insanlarının uzayda keşfettiklerinden bazıları “Guinness Kâinat Rekorları Kitabı” olsa rahatlıkla girebilecek nitelikte. İşte bazıları... 

- Bir yılı 10 saat: Sweep 10 adı verilen gezegen, güneşine sadece 1.4 milyon kilometre uzaklıkta. Bu yüzden yıldızı etrafında çok hızlı dönüyor ve bir yılını sadece 10 saatte tamamlıyor.

- Kâinatın en büyük mantarı: Şimdiye kadar keşfedilen en büyük gezegen dünyadan 14 ışık yılı ötedeki TrES-4. Parlak ve atmosferinin uzantısı nedeniyle kuyrukluyıldız gibi görünüyor, Güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter’den 1.7 kat büyük. Ama TrES-4’ün içi kof. Gezegenin yoğunluğu, bildiğimiz şişe mantarından daha fazla değil.

- 13 milyar yaşındaki gezegen: Methusela (veya bilimsel kodlamasıyla PSR B1620-26 b), bugüne kadar keşfedilen en yaşlı gezegen. Methusela, Dünya’dan tam 8 milyar yıl önce doğmuş. 12.7 milyar yaşında ve kâinatın ‘büyükbabaları’ arasında yer alıyor.

- En genç gezegen: Süper teleskopların keşfettiği en genç gezegen sadece en fazla 1 milyon yıl önce oluştuğu tahmin edilen Coku Tau gezgeni.

- En ateşli gezegen: Evrendeki en sıcak gezegene yaklaşmak bile mümkün değil. WASP-12b adlı gezegenin yüzey sıcaklığı, tam 2 bin 200 dereceyi buluyor.

- Kâinatın derin dondurucusu: Evrendeki en soğuk gezegen ise Dünya’dan 28 bin ışık yılı uzaktaki OGLE-BLG-390L. Bu gezegenin yüzey sıcaklığı mutlak sıfırdan sadece 53 derece sıcak yani, -220 dereceyi geçmiyor.

Hürriyet

Güncel Haberleri