Betül Gül'ün haberi:
İngiltere'nin Newcastle Üniversitesi'nden Prof. Jonathan Borwein ve Kaliforniya Üniversitesi'nden Dr. David Bailey, kısa süre önce The Conversation'da yayımlanan makalelerinde, son yıllarda fizikçiler ve kozmologların kainattaki ince ayarı gösteren çok sayıda örnek ortaya çıkardıklarını ifade etti.
Borwein ve Bailey bu örneklerden bazılarına yer verdikleri makalelerinde atom çekirdeğindeki proton ve nötronları birarada tutan güçlü çekirdek kuvvetten de söz ediyor. “Güçlü çekirdek kuvveti yüzde bir daha az, ya da yüzde bir daha fazla olsaydı evrenin hiçbir yerinde karbon ve karbondan daha ağır elementler olmazdı.” diyor Borwein ve Bailey.
Yirminci asrın en önemli fizikçilerinden Nobel ödülü sahibi Richard Feynman, alfa sabiti ya da diğer ismiyle ince yapı sabitine sihirli sayı diyordu. Alfa sabiti, elektromanyetik kuvvetin gücünü, yani benzer yüklerin birbirini itmesini, zıt yüklerin çekmesini sağlayan kuvvetin gücünü belirtiyor. Değeri yaklaşık 1/137, başka bir ifadeyle 0,0072973. Cambridge Üniversitesi'nden teorik fizikçi Prof. John Barrow, “alfa sabiti 0,1'den büyük olsaydı yıldız füzyonu imkansız hale gelirdi.” diyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden ünlü fizik profesörü Prof. Max Tegmark ise, “elektromanyetik kuvvet yalnızca yüzde dört daha az olsaydı hidrojen olmaz, normal yıldızlar olmazdı.” diyor.
Sydney Üniversitesi Astronomi Enstitüsü'nden Dr. Luke Barnes, benzer yükler birbirini çekse, zıt yükler itseydi atomlar olmazdı diyerek önemli bir noktaya işaret ediyor. Fizikçi Dr. Gerald Schroeder, kainattaki ince ayara ilişkin makalesinde Amerika'nın Chicago Üniversitesi'nden astrofizikçi Prof. Michael Turner'ın şu sözlerine yer veriyor: “(Evrendeki) ince ayar, evrenin bir ucundan atılan okun evrenin diğer ucundaki bir milimetre çapındaki hedefe isabet etmesi gibi bir şey.”
Arizona Eyalet Üniversitesi'nden tanınmış fizik profesörü Paul Davies, The Guardian'da yayımlanan makalesinde kainattaki ince ayara dair şunları yazdı: “Nötronlar, protonlardan çok az daha ağır. Bunun tersi olsaydı, atomlar var olmazdı. Çünkü büyük patlamadan kısa süre sonra evrendeki tüm protonlar nötronlara dönüşürdü.” Amerika'nın Iowa Eyalet Üniversitesi'nden uzay bilimci Dr. Guillermo Gonzalez, Jay Richards ile birlikte kaleme aldığı The Privileged Planet (Ayrıcalıklı Gezegen) adlı kitabında şu sözlere yer verdi: “Kütleçekimi çok az daha zayıf olsaydı, Büyük Patlama'dan sonraki genişleme maddeyi fazla hızlı yayar galaksilerin, gezegenlerin oluşumunu önlerdi. Çok az daha güçlü olsaydı evren çökerdi.”
Zaman