Kaldırım kitapçısında ilk Risale nüshası da var

Özer'in 50 binden fazla kitabı var. Onlar içinbir servet harcamış

Özdemir Özkan'ın haberi:

Mehmet Özer, tam bir kitap aşığı. Lise yıllarından itibaren kitap biriktirmeye başlayan Özer'in 50 binden fazla kitabı var. Onlar içinbir servet harcamış. Daha çok kitap alabilmek için 25 senede sadece bir takım elbise diktirmiş.

Sıra dışı bir akademisyen Mehmet Özer. Okumaya ve kitaba ilgisi ortaokul çağında başlar. İlerleyen yıllarda tutkuya dönüşen kitaplar için servet harcar. Daha çok eski kitaba ulaşabilmek için 10 yıl boyunca kaldırımlarda kitap alıp satar. Yurtdışından çocuklarına ve eşine, hediye yerine kitap getirir.

1977 yılından bu yana eski kitapçılardan ve bitpazarlarından, aralarında tarihî belge niteliği taşıyanların da bulunduğu 50 binden fazla kitap toplar. Zamanla evine sığmayacak kadar çoğalan kitaplarını, kiraladığı depolarda 26 yıl boyunca muhafaza eder ancak kitapları için her ay 330 lira kira ödemesi tuhaf karşılanır.

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Buca Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özer, kitapları, hayatın kendisi, vazgeçilmez bir tutku, yaşamın bir parçası olarak görüyor. Okuma alışkanlığını babası Osman Özer'den kazandığını anlatan 53 yaşındaki kitap koleksiyoneri, "Babam çok kitap okurdu. İmam olarak görev yaptığı köylerde sürekli soru sorarlardı. Cevapları çok iyi bilmesine rağmen kitap açarak söylerdi. Okuma aşkını babamdan aldım, ortaokul yıllarında öğrenci arkadaşlarımla birlikte kaldığım evde pekiştirdim." diyor.

25 YILDA SADECE BİR TAKIM ELBİSE

Lise son sınıftan itibaren kitap biriktirmeye başlayan Mehmet Özer, üniversite okuduğu dönemde, harçlıklarını ve aldığı eğitim kredilerini kitaba yatırmış. Özer, "Daha çok kitap alabilmek için 25 senede bir kez takım elbise diktirdim. Tutkum arttıkça kitaplarım eve sığmadı. Sadece öğretim üyeliği gelirimle 50 binden fazla kitabım oldu. Sonu olmayan bu tutkumu, ev yaşantımı sıkıntıya sokması nedeniyle 1986'dan beri kira ödeyerek sürdürüyorum." diyor. Mehmet Özer, daha fazla kitaba ulaşmak için her yolu denemiş. 10 yıl boyunca kaldırımlarda eski kitap alıp satmış. Yaptığı işi "kaldırım kitapçılığı" olarak adlandıran Özer, "Bunu yaparken hiç utanmadım. Kitaplarımın çoğu bu şekilde geldi. Resmî görevle gittiğim ülkelerden bile yakınlarıma hediye yerine, uçak bileti kadar kargo parası vererek kitap getirdim." diyor.

Özer'in kitaplarını ağırlıklı olarak edebiyat eserleri oluşturuyor. Tarih, mitoloji, sosyoloji, psikoloji, eğitim, hatıra, biyografi, roman, şiir, sözlük ve dinî içerikli olanlar da bulunuyor. Gazetelerin kitap eklerinin yanı sıra sanat, edebiyat ve kültür dergileri de koleksiyonunda mevcut.

En eski kitabının 1840 yılına ait bir sözlük olduğunu belirten Özer'de elyazmaları da bulunuyor. 1957 ve 1958 yıllarında Bediüzzaman Said Nursi tarafından yazılan ve Doğuş Matbaası tarafından Latin harfleriyle basılan ilk Risale-i Nur nüshaları, Antalya'da basılan Gençlik Rehberi gibi birçok eser de var. General Charles Vere Ferrers Townshend'e ait, 1920 yılında ABD'de basılan "My Campaign" de en çok değer verdiği kitaplardan.

KİTAPLARI İÇİN VASİYET HAZIRLADI

Hayatını kaybetmesi halinde yıllardır biriktirdiği kitapların İslâm Araştırmaları Merkezi'ne (İSAM) bağışlanmasını için vasiyet yazan Mehmet Özer, "Bundan çocuklarımın ve eşimin haberi var. Çocuklarım kendilerine lazım olanları alsın, gerisini İSAM'a bağışlayacağım ancak ölmeden, kitapların kıymetini bilip değerlendirecek bir üniversite çıkarsa satabilirim. Özer, kitap toplama işinden son nefesime kadar vazgeçmem." diyerek tutkusunun sonu olmadığını belirtiyor.

Zaman

Edebiyat Haberleri