Ahi Evran Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Yrd. Doç. Dr. Işık Adak Adıbelli'nin bilimsel danışmanlığında Kırşehir Müze Müdürlüğünce Kalehöyük'te iki ayrı bölgede devam eden kazılarda, 5 ayrı tabakada 5 uygarlığa ait izleri ortaya çıkaran kazı ekibi, milattan önce 5. yüzyıla tarihlenen demir çağına kadar indi.
Adıbelli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2012 yılından itibaren devam eden kazılarda yüzeyden itibaren 5 tabaka ortaya çıkarıldığını belirterek, bunların en üstünde Osmanlı dönemine ait kalıntıların yer aldığını söyledi.
Güneyde devam eden kazıların yanı sıra höyüğün kuzeyinde de çalışma başlatıldığını ifade eden Adıbelli, şöyle konuştu:
"11 metreye kadar indik. Belirgin 5 tabakada 5 uygarlık ortaya çıkardık. Bunlar arasında mimari yapıların yanı sıra dolgu tabakaları da var. Dolgu tabakalarının içerisinde çöp çukurları var. Mesela Roma dönemine ait buluntularımız daha çok çöp çukurları. Selçuklu dönemi yapıları Roma dönemine ait tabakayı tahrip etmiş. Bu nedenle sadece çöp çukurlarını görebiliyoruz. Bizans veya Doğu Roma dönemine ait buluntular da çöp çukurlarından geliyor."
Adıbelli, Selçuklu döneminde bölgede büyük bir yapı olduğunu düşündüklerini belirterek, "Bu yapı inşa edilirken Roma dönemine ait tabakayı tahrip etmiş. Ancak Helenistik dönem tabakasına yaklaşık 2,5 metreden itibaren rastlıyoruz. Temeller buralara kadar inmediği için nispeten korunmuş. Kerpiç duvarlar, moloz taşlarla örülmüş duvarlar ortaya çıkıyor. Osmanlı dönemine ait seramik parçaları, sikkeler görüyoruz" ifadelerini kullandı.
Kuzey etekte demir çağ, güney tarafta ise Helenistik döneme tarihlendirilen kerpiç platformlar ortaya çıkarılmaya başlandığını vurgulayan Adıbelli, bu dönemlere ait buluntuların işlevlerinin şu an için belli olmadığını, ilerleyen dönemlerde işlevleri ve süreçleriyle ilgili daha net bilgiler ortaya çıkacağını dile getirdi.
AA