'Kaliteli medya ve demokrasi' için Medya Derneği yola çıktı

Basın özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesini isteyen medya yöneticileri ile gazeteciler, 'Medya Derneği'ni kurdu.

'Kaliteli medya, kaliteli demokrasi' ilkesinden hareketle kurulan dernek, fikir özgürlüğünü, etik ilkeleri, çeşitliliği ve dürüstlüğü savunacak. Dernek Başkanı Salih Memecan, açılış konuşmasında, "Artık video ve fotoğraf çekip gönderebilen herkes gazeteci oluyor. Gazetecilerin kafasını kaldırıp 'Ne yapıyoruz?' diye sorması gerekir." dedi. Dernek Başkan Yardımcısı Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı ise Türkiye'deki medya örgütlerinin çok zayıf olduğunu söyledi. Dumanlı, herkesi kucaklayan ve çözüm yolları arayan bir meslek örgütü olmayı hedeflediklerini vurguladı

Türkiye'de çoğu kez kimliklerin, faaliyetlerin önünde tutulduğunu hatırlatan Dumanlı, sembolik kavgalar ve ideolojik tartışmaların meslek örgütlerinin asıl yapması gereken icraatların üstüne kara bir gölge gibi düştüğünü söyledi. Tabela derneği olarak kalmak istemediklerini vurgulayan Dumanlı, medyanın tamamında çıtayı yükseltmek gibi bir amaçları olduğunu ifade etti. "Demokratik hak ve özgürlükler konusunda ittifakımız vardır." diyen Dumanlı, kendilerine katkı sağlamak isteyenleri grup ayrımı yapmaksızın kabul edeceklerini sözlerine ekledi.

Türk medyasını dünya medyasına entegre etmek için çabalayacaklarını belirten dernek başkan yardımcısı ve Star Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu ise, gazeteciler mahkemeye düştüğünde veya çalışma alanı kısıtlandığında ortaya çıkan bir dernek olmayacaklarını, çalışma ortamını düzenleyen fonksiyonlar icra edeceklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından Salih Memecan basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Bir gazetecinin, "(Yandaş medya dernekleşti) eleştirilerine nasıl bir cevabınız olacak?" sorusuna Memecan, "Pek ciddiye almıyoruz, işimizi yapıyoruz. Gazetecilerin taraf olması çok normal, hangi taraftan olacağı kendi bilecekleri iş; ama onların 'taraf oldu' diye eleştirilmelerini yanlış buluyoruz." cevabını verdi. "Dernek olarak kutuplaşmayı sorun olarak görüyor musunuz?" yönündeki benzer bir soruyu ise Memecan, şöyle cevaplandırdı: "Kutuplaşmayı sorun olarak görüyoruz; ama çok sesliliği sorun olarak görmüyoruz. Çok seslilik olmalı ve meslekî sorunları çözme doğrultusunda faaliyet göstermeli. Bizim derdimiz; gazetecilik ve meslekteki kalitenin artırılması, bunu yaparken de bütün meslektaşlarla birlikte yapmak. Sonra bir araya gelip siyaset ve dünya görüşümüzü tartışırız."

Dernek Başkan Yardımcısı Ekrem Dumanlı da aynı soruya cevap vererek, dernek olarak ürün üzerinde odaklanmak gerektiğini düşündüklerini söyledi. Türkiye'de isimlendirme, sıfatlandırma ve yaftalama gibi bir hastalık olduğunu hatırlatan Dumanlı, Türkiye'nin bu işten yorulduğunu ve bunu devam ettiren meslektaşlarının toplumu yanlış yönlendirdiklerini dile getirdi. Dumanlı sözlerini şöyle sürdürdü: "Çok köprüler yıkıldı, toplum ve kitleler arasındaki iletişim koptu. Biz iletişimciyiz, halkın kendi içindeki iletişim yollarının tıkanmasına sebep oluyoruz. Yazmanın ve konuşmanın şehvetiyle insanlar çok saldırgan, acımasız, isimlendirici ve sıfatlandırıcı oldu. Derneğin kapısı herkese açık ve herkesin kapısını çalmaya da hazırız."

Dünyada global marka haline gelen gazeteler olduğunu hatırlatan Dumanlı, "Türkiye denildiğinde neden birkaç referans gazete sayılamıyor?'' diye sorarak, göstermelik, sembolik, vitrinlik kavgalardan kurtulup, bir an önce mesleğin özüne dönmesini, insan ve ürün kalitesini artırması gerektiğini vurguladı.

Zaman

Sosyal - Medya Haberleri