Domuz gribi aşılarına yönelik devam eden tartışmaları değerlendiren Johannes Gutenberg Üniversitesi Hijyen ve Çevre Tıbbı Bölümü başkan Yardımcısı Prof. Dr. Michael Pietsch, kalitesi iyi olmayan aşıların piyasaya sürülmediğini söyledi.
Domuz gribinin bazı insanlar üzerinde yan etkileri olduğunu kabul eden Dr. Michael Pietsch, bazı fertler özelikle genç ve hamile kadınlar üzerinde aşı kullanımının sonucu olarak bazı vakaların görüldüğü söyledi.
Aşı kullanımı için geç kalınabileceği uyarısında bulunan Dr. Michael Pietsch, Domuz gribinin salgın bir hastalık olduğu açıklaması ve aşı geliştirilmesi yönündeki talep Dünya Sağlık Örgütü tarafından dile getirildi. Bu bilimsel araştırmalar sonucu uzman kişiler tarafından desteklenen bir karar. Halk nezdinde ve maalesef doktorlar arasında da domuz gribi aşısının neden şimdi, yani ağır bir seyir izlemezken geliştirildiği tartışılıyor. Fakat bu gibi önlem alma durumlarında izlenen yol hep böyledir. Virüs agresifleşmeden birşeyler yapmak gerekiyor. İlerleyen zaman içinde virüs gerçekten böyle bir seyir izlerse o zaman herkes aşı olmanın gerekliliğini anlar. Fakat o zaman da birçok insan için geç kalınmış olabilir."dedi.
Aşının asıl amacının salgını önlemek olduğunu belirten Pietsch, aşının vücuttaki virüsün yayılmasını engellemede en önemli tedavi olduğunun altını çizdi.
Aşı kalitesinin ruhsat veren makamlar tarafından kontrol edildiğini söyleyen Pietsch, "Kalitesi iyi olmayan aşı piyasaya sürülmüyor. Aşıların verimliliği dünya çapında gerçekleştirilen araştırmalarla test ediliyor, verimli olmasalardı ruhsat alamazlardı. Bununla birlikte son zamanlarda aşının yan etkilerine dair yoğun bir tartışma başladı. Başbakan Merkel de bu yüzden bütün vatandaşlardan istenen aşıyı kendisinin de olabileceğini söyledi. Zira halk için ayırılan aşıların Ordu ve Hükümet için ayırılan aşılardan daha çok ve ağır yan etkileri olduğu yönünde bir düşünce vardı. Bu düşünce doğru değil. Her iki aşının yan tesirlerini kıyaslamak mümkün. Birinde yardımcı ilaç bulunurken, diğeri tamamen ölü virüslerden oluşuyor. Her ikisi de ağrı, ateş ve rahatsızlık verebilir. Askeriye ve siyasetçiler için getirtilen aşılar daha erken sipariş edildi. Bunda da Almanya'nın federal yapısı rol oynadı. Halk için sipariş edilen aşılarda eyaletlerin de söz hakkı olduğu için haliyle daha uzun sürdü."diye konuştu.
Pietsch, Türkiye'nin domuz gribine karşı aldığı önlemlerin fevkalade yerinde olduğunu da söyledi.
Yeni Şafak