Kalp rahatsızlıkları nasıl fark edilir?

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Murat Gençbay konuk olduğu programda en sık rastlanan kalp rahatsızlıklarını ve kalbi korumanın yöntemlerini anlattı.

Kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Murat Gençbay konuk olduğu programda en sık rastlanan kalp rahatsızlıklarını ve kalbi korumanın yöntemlerini anlattı.
Radyo 7 programcılarından Eda Çelebi’nin hazırlayıp sunduğu Eda’yla Gün Ortası programına Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Murat Gençbay konuk oldu.

Kalp rahatsızlığının belirtilerinden bahseden Gençbay, nefes darlığı yüksek tansiyon ve şeker hastalığı gibi sorunlarla karşılaşmamak için kişinin sağlığına ve sık sık spor yapması gerektiğini vurguladı.

En sık karşılaşılan kalp hastalığı nelerdir?

Karşılaştığımız hastalıklar yaş grubuna göre değişiyor. En sık karşılaştığımız sorunlar yüksek tansiyon, kolesterol yüksekliği, şeker hastalıkları, nefes darlığı, kalp yetmezliği hastalıklarıyla sürekli karşılaşıyoruz.

Kalp hastalarına egzersiz yapmalarını öneriyor musunuz?

Egzersiz aslında insanın doğasında var. Hastalarımıza ve herkese her gün en az 45 dakika ya da 1 saat yürümesini tavsiye ediyoruz. Modern yaşam bunu engelliyor fakat bu sağlığımız açısından oldukça aykırı bir durum. Egzersiz, kalp sağlığı için en önemli unsurdur.

Kalp rahatsızlıkları nasıl fark ediliyor?

Kalp rahatsızlıklarının belli başlı belirtileri vardır. Gece öksürükleri, bayılma, çarpıntılar, morarma belli başlı belirtilerdir.

Nefes darlığı özellikle yatar pozisyonda ortaya çıkıyorsa, hasta boğulacak gibi oluyorsa bu kalp yetmezliği tanısı koymak için en önemli bulgu diyebiliriz. Göğüsteki sıkışıklık, ağrı, aniden başlayıp aniden biten çarpıntılar, ritim problemleri belli başlı bulgulardır.

Kalp rahatsızlığının bir aile hastalığı ya da kalıtımsal olma eğilimi var mıdır?
Kalp rahatsızlığına yol açan belli başlı hastalıklar vardır. Bunlar yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kolesterol bunların hepsi genetiksel zemini olan hastalıklarıdır. Dolayısıyla genelde kalp hastalıkları belli sülale ya da aileler arasında kümelenme eğilimi gösterir. Kalp hastalıklarının genetik zemini oldukça güçlüdür.

Kadınlar mı kalp hastalıklarına daha yatkın erkekler mi?
Korner yetersizlik dersek erkeklerde daha fazladır. Kadınlarda yaklaşık 10 yıl sonra görülebilir. Kadınlar östrojenin koruması altındadır. Ancak menopoz sonrası bu eşitlik sağlanmaya başlar. Çok ileri yaşlarda bu eşitlik tersine de dönebiliyor.

Kalp yetmezliğinde de aynı durum geçerlidir. Kalp sağlığı açısından kadınların bir avantajı östrojenin koruyuculuğu altında olmalarıdır. Ancak menopozdan sonra bu koruyuculuk ortadan kalkıyor.

Kolesterolün yüksek olması neden sakıncalıdır?
Kolesterol damarlarda tıkanıklıya yol açan en önemli faktörlerden birisidir. Damarda tıkanıklık oluştuğu zaman orada biriken madde kolesterol. Kalp damarlarında biriken yağlanma enfarktüse yol açmaktadır. Boyun ya da beyin damarlarında biriken yağlanma ise inmeye, böbrek damarında biriken yağlanmalar ise böbrek yetmezliğine yol açmaktadır. Herkesin tansiyonunu bilmesi de çok önemlidir.

Yüksek ya da düşük tansiyonun ne anlama geliyor?
Tansiyon hastalığı demek, hiçbir neden yokken tansiyonun ortalama değerinin 14-9'un üzerinde seyretmesidir. Herkesin tansiyonu belli aralıklarda belirli durumlarda oynama gösterebilir. Bu normal bir durumdur.

İdeal tansiyon için neler söyleyeceksiniz?
Tansiyon ne kadar düşük olursa kalp ve damar sağlığı için o kadar iyidir. Tansiyon, damaların içerisindeki damarların çeperine yapılan basınçtır. Damar çeperini örten nazik bir örtü vardır. Bu basınç ne kadar düşük olursa bu örtünün aşınması, yıpranması da o kadar düşük olacaktır. Bunun alt sınırı ise hastanın baş dönmesi gibi yan etkilerinin çıkmadığı sınırdır. 11 - 7,5 tansiyon için en uygun tansiyon diyebiliriz.

Kalp büyümesi nedir?
Kalp yetmezliği gelişirse büyüme eğilimindedir. Kalp kasılma ile birlikte yaklaşık bir bardak civarında kanı vücuda fışkırtması gerekiyor.kalbin gücü kalmadığı için bu pompalamayı yapamadığı taktirde kalp bunu telafi etmek için büyüyerek, kan miktarını arıttırarak bir bardak civarındaki kan miktarını pompalamaya çalışıyor. Kalp her pompalamada kanın yaklaşık yüzde 70'ini vücuda pompalar. Kalp güçsüz kaldığı durumlarda ise bu miktar yüzde 30'lara kadar düşer. Kalp büyüyerek bu miktarı karşılamaya çalışmaktadır. Kalbini büyümesindeki neden budur. Kalp yetmezliğinin önemli bulgularından birisidir.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Kalp sağlığı çok önemlidir. Gün geçtikçe ülkemizde önem kazanıyor.
Birincisi bu konuda bilinçlenmek, egzersiz yapmak, yiyeceklerimizin doğal ve sağlıklı besinler olmasına dikkat etmek, kırmızı et çok fazla tüketmemek, beyaz ete önem vermek, halis zeytinyağı tüketmek, tuz ve şeker tüketimini azaltmak, sigara içmemek ve bol yürüyüş yapmak kalp sağlığımız için en önemli unsurlardır.
Haber 7

Aile Haberleri