"Ablasyon" adı verilen sistemle tedavisi mümkün olmayan kompleks ritim bozuklukları da tedavi edilebilecek...
Türkiye'de ölüm nedenleri arasında ilk sırada kalp-damar hastalıkları yer alıyor. Bu ölümlerin üçte birine de kalp ritim bozuklukları yol açıyor. Halk arasında "taşikardi" ya da "aşırı çarpıntı" olarak da bilinen ritm bozukluğu, kalbin ölümcül sınırda yavaş çalışması veya aşırı çalışması şeklinde ortaya çıkıyor.
Kalp ritim bozukluğunda "ablasyon" isimli tedavi yönteminin başarıyla uygulandığını anlatan İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kamil Adalet, Türkiye'ye çok yakın bir zamanda teknolojisi daha da gelişmiş ablasyon sisteminin geleceğinin müjdesini verdi.
İlaca bile gerek yok
Ablasyonun esasının kalbin elektriksel anlamda haritasını çıkarıp bozuk olan yerlerin yakılarak tedavi edilmesi anlamına geldiğini dile getiren Adalet, "Bu yöntemle kasıktan kateter adı verilen özel tellerle kalbe ulaşılıyor ve haritalama böyle gerçekleşiyor" diye konuştu.
Yeni ablasyon sisteminin müdahale edilemeyen bazı hasta gruplarının da imdadına yetiştiğini belirten Adalet, "Ablasyonla ritim bozukluklarındaki başarımız yüzde 100'e çıkabiliyor. Yöntemi uygulandığımızda ilaca bile gerek kalmıyor. Hastalar, yaşamlarını sağlıklı olarak sürdürüyor. Bu yöntem tıbbın mucize tedavi metotlarından biri olarak kabul ediliyor" diye konuştu.
Sigorta kapsamında
Yöntemin ritim bozukluğu olan hastaları yüzde 99 oranında tedavi eden, ilaca mahkum olmaktan kurtardığını anlatan Adalet, yöntemin sosyal güvence kapsamında uygulandığını sözlerine ekledi.
3-5 bin sinyal değerlendirilebilecek
Sistemin sadece İstanbul Tıp Fakültesi'nde olacağını ifade eden Adalet, "Eski sistemle kalbin içinde birçok noktaya dokunulması gerekiyordu. Bu yeni sistemle katateri kalbin içinde herhangi boşluğa yerleştirdiğimizde tek bir noktadan 3-5 bin kalp içi elektriksel sinyali saniyeler içinde değerlendirmek mümkün olacak'' ifadesini kullandı.
Radyasyon süresi çok azalıyor
Yeni ablasyon sisteminin hem hasta hem de hekim açısından büyük önem taşıdığını aktaran Adalet, "Yöntem, işlem başarısını artırıyor. Ameliyatın sürenin kısalması ile hastanın ve hekimin maruz kaldığı radyasyon süresi azalıyor ve daha da kaliteli bilgi ve sinyal almayı sağlıyor. En önemlisi ise daha önce tedavi imkanı olmayan kompleks ritim bozukluklarının da ablasyon ile tedavi imkanı doğmuş olacak" dedi.
Bugün