Kemal Benek'in haberi
'Diyetteyim' denilerek, gün araları kraker ve şekerlemelerle geçiştirilmeye çalışılıyor. Kalori hesapları yapılıyor ve gıdalar buna göre tüketiliyor. Kilo verememe stresiyle birlikte gün geçtikçe daha fazla kiloya ulaşılıyor. Kadıköy Şifa Hastanesi beslenme ve diyet uzmanı Rabia Yurdagül, yiyeceklerin kalori değerlerinin aynı hesaplanmasının yanlış olduğunu söylüyor. Bu da diyet programlarının olumsuz sonuçlanmasına yol açıyor.
Rabia Yurdagül, beyaz şeker, beyaz un, beyaz pirinç, beyaz makarna, reçel, bal, patates, şekerleme ve kek gibi gıdaların kan şekerini hızla yükselttiğini belirtiyor. Diyet yapanlar genelde aynı kalori değerine sahip gibi görünen gıdaları alırken tereddüt yaşamıyor. Mesela bir kutu kola ile 50 gram barbunya arasındaki kalori değerleri birbirine çok yakın (140-160 kalori). Koladan alınan şeker doğrudan kana karışırken, barbunyadan alınan şeker kana yavaş karışır. Koladan gelen şeker bir seferde kana girdiğinde o sırada kullanmadığınız kaloriler yağ olarak depolanır. Ama aynı durum barbunyada yaşanmaz. Şeker zamanla emileceği ve ayrıca barbunyadaki lifler nedeniyle karorilerin tamamı kullanılmayacağı için yağ depolama çok daha az olur.
Yurdagül, besinlerin vücuda alındıktan sonra farklı mekanizmalarla sindirilip kan şekeri olarak bilinen glikoza dönüştürüldüğünü ve ihtiyaç halinde kullanılmak üzere kaslarda yağ olarak depolandığını söylüyor. Yurdagül'ün verdiği bilgilere göre, hızlı sindirilen süt şekeri, meyve şekeri, çay şekeri gibi besinler kan şekerinde bir anda yükselmeye sebep olur. Salgılanan insülinle birlikte kan şekeri tekrar düşer ve açlık hissi hissedilir. Bu da tekrar yemek yemeyi ve dolayısıyla kilo alımını tetikler. Beslenmede tek başına şekerli gıda alımı açlığı ve kilo alımını artırır.
Diyet ürünleri bilinçli tüketilmeli
Düşük kalorili veya diyet ürün adı altında piyasalarda bulunan ürünler genel olarak bilinçsizce fazla miktarlarda tüketildiği için kilo aldırıcı etki gösterebiliyor. Ancak bir gıdanın düşük kalorili veya diyet olması enerjisiz olduğu anlamına gelmez, sadece yapısında bulunan yağ ve/veya şeker azaltılmış olabilir veya bunlardan herhangi birini hiç içermeyebilir. Dolayısıyla bu gıdalar sınırsızca tüketilip kilo aldırmayacağı anlamını hiçbir zaman taşımaz.
Şekerli gıdalar, kilo almayı tetikler
Diyet yaparken genelde kalori değerlerine bakılarak belli bir miktarı aşmadan beslenmeye çalışırız. Ama gerçekte bu doğru bir yaklaşım değildir. Bazı gıdaların içinde bulunan kalori değerleri aynı olsa bile kana daha hızla karışan şekerli gıdalar kilo almayı tetikler; açlık hissini gidermediği için yeniden yemeye sevk eder.