“20. Yüzyılın İslam Düşünürleri” başlıklı seminere, John Carol Üniversitesi İslam Araştırmaları Bölümü’ne ait Said Nursi kursu Başkanı Prof. Dr. Zeki Sarıtoprak, Üstad hakkındaki konuşmasında eğitim ve bilime verdiği öneme değindi.
Saritoprak, Said Nursi’nin İslam dünyasının 3 ana düşmanına vurgu yaptığını ve bunların cehalet, yoksulluk ve ihtilaf olduğunu hatırlattı. Üstad’ın bu düşmanların ancak bilgi silahı, sanat ve birliktelik ile üstesinden gelinebileceğini belirttiğinin altını çizdi.
Nursi’nin asla inananlar arasında ayrımcılığa gitmediğini ifade eden Sarıtoprak, Üstad’ın felsefesinin “sevgiyi sevmek, nefretten nefret etmek” olduğunu belirtti.
Seminerin diğer bir konuşmacısı olan Kanada İmam Kurulu Başkanı Dr. İqbal Masood Nadvi ise sunumunu Muhammed İkbal hakkında yaptı. Nadvi konuşmasına iki düşünürün ortak yanlarıyla başladı. Bediüzzaman ve İkbal’in dünyanın karışık bir zamanda ve İslami şuurun baskı altında olduğu bir dönemde geldiklerini söyledi.
Said Nursi’nin 20. yüzyılın en seçkin düşünürlerden biri olduğunu kaydeden Nadvi, Üstad'ın her yaştan insanın yenilenmeye ihtiyacı olduğunu fark edip bunu nasıl aşabilecekleri konusunda çözümler aradığını ve İslami şuurun yeniden hayat bulması için uğraş verdiğini belirtti.
Gençlerin de yoğun ilgi gösterdiği program soru-cevap bölümünün ardından son buldu. Seminere, Dicle İslam Vakfı’nın yanı sıra Toronto Üniversitesi İslami Sanatlar Fakültesi, Uluslararası İkbal Vakfı ve Uluslararası Kalkınma Kurumu da destek verdi.
Cihan