Kanser düşmanı çiçek

Bilimsel bir araştırma gül çiçeği ve gül yağının kanser tedavisinde de kullanılabileceğini gösterdi.

Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde Tıp Tarihi Kürsüsü’nü yöneten Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın yaptığı bilimsel araştırma gül çiçeği ve gül yağının kanser tedavisinde de kullanılabileceğini gösterdi.

Isparta Valisi Ali Haydar Öner, gül çiçeği ve gül yağı üzerinde yapılan bilimsel araştırmalarda antioksidan etkisinin saptandığını, kanserli hücrelere karşı da olumlu sonuçlar verdiğini açıkladı. Bilim insanları tarafından gülün DNA’sının çıkartıldığını, daha ayrıntılı sonuçların ve yol haritasının önümüzdeki süreçte açıklanacağını bildiren Vali Öner, “Yağ Gülü’nün yüzde 65’ini Isparta üretiyor. Yani dünyanın ihtiyacının yüzde 65’ini biz karşılıyoruz. Bilimsel bir araştırma var şu an. Araştırma-Geliştirme’de (Ar-Ge) gülün DNA’sı çıkartılıyor. Antioksidan etkileri saptanıyor. Gül kanser bakımından çok önemli. Etkileri ortaya çıkıyor. Bu bakımdan her şey çok güzel olacak” dedi.

SONUÇLAR OLUMLU

Gülbirlik Genel Müdürü Bolat Tamer de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayten Altıntaş’ın yönetiminde çalışan bilim insanlarının gülün antioksidan etkilerini saptadığını, özellikle cilt kanseri olmak üzere kanserli hücrelere karşı sonuç verdiğini bildirdi.

2010 yılında heyecan verici 2 bilimsel proje üzerinde çalıştıklarını belirten Tamer, “Gül çiçeğinin antioksidan etkisinin olduğundan emindik. Çağlar boyu tedavi amaçlı kullanılmış bir ürün. Şimdi heyecan verici bir gelişme var. O da kanser tedavilerine yönelik. Sayın Vali Ali Haydar Öner’in de işaret ettiği gibi kanser tedavisinde gül kullanabilecek. Bu doğrultuda bilimsel çalışmalar devam ediyor. Gülün ruh sağlığı ve kas, sinir gevşetici özellikleri olduğu da aşikar. Şimdi biz 2010 yılını ilmi projeler yılı olarak ilan ettik. 2010 yılında iki yeni bilimsel ürün sunacağız” diye konuştu. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nden gelecek olan bilimsel raporlar ışığında formülünü kendilerinin hazırlayacağı bir ürün sunacaklarını belirten Gülbirlik Genel Müdürü Tamer, açılımını şöyle yaptı:

“Ürünün ismi Aroma Lambaları olacak. Bu lambaların içerisinde 1 gr gül yağı olacak. Alttan mum yanacak. Koku böylece bulunulan ortama yayılacak. Ortalama 25 TL’den piyasaya sunacağız. Eczanelerde de satılacak. Ayrıca reçete ile satışı konusunda da gerekli girişimlere başlayacağız.”

Gülü, yağ, kozmetik ve temizlik endüstrisinin yanı sıra tedavi amaçlı tıpa da taşıyan heyecan verici projelerden birinin de özellikle cilt olmak üzere kanser tedavilerinde kullanılması olduğunu belirten Gülbirlik Genel Müdürü Tamer, “Isparta için heyecan verici iki güzel gelişme yaşanıyor. Bunlardan en önemlisi kanser tedavisine yönelik olanıdır. Gülün özellikle cilt kanserlerine karşı etkin olduğu bilimsel bir gerçektir artık. Artık Isparta için yeni bir dönem başlıyor diyebiliriz. Bunu ürün haline getireceğiz. Reçete ile yani doktor kontrol ve denetiminde satışlarını yapacağız” diye konuştu.
Timetürk

Aile Haberleri