Uzmanlara göre bireysel tedbirlerle kansere yakalanma riskinin önemli ölçüde azaltmak mümkün.
Günlük 80-100 gram kadar meyve veya sebze tüketimi mide kanserine yakalanma riskini yüzde 30, günde ortalama 27 gram yüksek lifli gıdaların tüketilmesinin bağırsak kanseri riskini yüzde 20 azaltıyor.
Kanserle karşılaşmak istemiyorsanız sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve tütün kullanımından uzak kalmak da alacağınız tedbirlerin başında geliyor.
Zira tütün ürünlerinin kullanımı sonucunda akciğer, baş-boyun, gırtlak, mesane, böbrek, pankreas ve mide kanserine yakalanma riskini, aşırı alkol tüketimi de baş-boyun, yemek borusu, meme, bağırsak ve karaciğer kanseri riskini yükseltiyor.
Erişkinlerin haftada 5 gün 30 dakika süre ile orta yoğunlukta okul çağındaki çocuk ve gençlerin ise her gün 60 dakikalık orta dereceli veya daha yoğun fiziksel aktivite yapmaları fiziksel aktivite yapmaları bu tip kanserin görülme riskini azalttıyor.
Öte yandan kırmızı et ve işlenmiş etlerin tüketilmesi bağırsak kanseri riskini yüksek oranda tuz ve tuzlanmış gıdaların tüketilmesi ise mide kanseri riskini artırıyor.
Vücudun D vitaminini üretebilmesi için düşük düzeyde güneş ışınına gereksinimi olduğunu belirten uzmanlar, ancak güneş ışınlarına veya yapay ultraviyole ışın kaynaklarına aşırı maruz kalınmaması gereğinin de altını çiziyor.
TRT