Kanserin tedavisi bulundu mu?

İngiliz bilimadamları, ilk kez akciğer ve cilt kanserlerinin genetik kodlarını çözdü. İleride bu kanser türlerinin tedavisinin mümkün olabileceği açıklandı.

İngiltere'nin Cambridge bölgesinde bulunan Wellcome Trust Sanger Enstitüsü'nde çalışan bilim adamları, dünyada ilk kez akciğer ve cilt kanserlerinin genetik kodlamasını çözdüklerini açıkladılar. Araştırmaya göre, kanserli hücreleri aynı bireylerden alınan normal doku hücreleriyle karşılaştıran bilim adamları, akciğer kanseri hücrelerinde yaklaşık 23 bin bozukluğu ilecilt kanseri hücrelerinde ise 30 binin üzerinde hücre bozukluğu olduğunu ifade ettiler.

Nature dergisinde yayınlanan çalışmanın, Uluslar arası Kanser Genom Birliği'nin öncülüğünde tüm kanser türlerine yönelik yapılan dev bir çalışmanın parçası olduğu açıklandı.

Enstitüde görevli hemotolog Peter Campbell, her bir sigara paketinin Rus ruleti oyununa benzediğini belirterek, "Genlerdeki bu bozuklukların çoğu çok büyük hasar vermeyecek. Ancak, her biri kanser genine ulaşacak" dedi. Akciğer kanserinin DNA kodu çoğu sigara içme sonucunda oluşan 23 bini aşkın hücre bozukluğunu kapsarken, cilt kanseri ise çoğunluğu güneşte fazla kalmadan dolayı oluşan 30 bin genetik bozulmadan kaynaklanıyor.

Uzmanlar hücrelerin kanserli hale gelmesine yol açan değişimleri (mutasyon) belgeleyerek nedenlerini saptadı. Bu da kan tahlilleri ile erken teşhis ve kişiye ve kanser türüne göre müdahalenin yolunu açacak. Ancak 10 ülkenin ortaklaşa yaptığı çalışmanın tamamlanmasının 5 yıl süreceği kaydedildi.
Zaman

Aile Haberleri