Kansızlığın bu nöbetleri artırabileceğini belirten uzmanlar, çocuk katılmasın diye taviz vermenin nöbetleri artıracağını belirtiyor.
Bebeklerin uzun süre ağlaması veya canlarının yanması sonucunda nefeslerini tutarak 30-40 saniye kadar bir süre oksijensiz kalmaları durumuna ‘katılma nöbeti' adı veriliyor. katılma nöbetinde çocuklar, nefeslerini tutar, sesleri çıkmaz. Dudakları morarmaya başlarken de kalp atışı yavaşlar. Bu durumda vücut oksijensiz kaldığı ve kendini zorladığı için kasılmalar ve bilinç kaybı oluşabilir. Katılma genellikle 30-40 saniye civarında sürer ve kendiliğinden geçer. Fatih Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Hamza Yazgan, çocuğun katılma nöbeti bitimiyle kendine geldiğini, bu nedenle de beyin hasarı veya hayati bir riskinin mevcut olmayacağını dile getiriyor. Katılma nöbetinin aileler tarafından epilepsi zannedilebileceğini aktaran uzman, bunun doğru olmadığını belirterek, “Katılma nöbeti, epilepsi değildir. Katılma nöbetleri yaşa bağlı olarak görülebilir. En sık 2 yaş grubundaki çocuklarda görülür. En uzun dönem olarak 6 yaşına kadar devam edebilir. Ama genellikle 4 yaştan itibaren katılma nöbetleri son bulur. Çocuklarda katılma nöbeti genetik olabilir. Ancak çocuğun sinirlenmesi, canının yanması, korkması, gıdıklanması ve uzun süre ağlaması durumlarında da görebilir.” diyor.
KATILMASIN DİYE ÇOCUĞA TAVİZ VERMEK NÖBETLERİ ARTIRIYOR
Kansızlığın da katılma nöbetlerini artırdığını belirten Yazgan, demir eksikliğine bağlı Kansızlık durumlarının da nöbetleri tetiklediğini kaydediyor. Nöbetlerin tedavisinde demir tedavisinin önemli olduğuna değinen uzman, sözlerini şöyle devam ettiriyor: “Katılma nöbetlerini oluşturacak durumların önüne geçmek için ailenin bilinçli ve soğukkanlı tavrı oldukça önemlidir. Katılma nöbeti süresince çocuğun yüzüne su dökmek ve onu sarsmak oldukça yanlış davranışlardır. Nöbet sırasında sakin davranmak; katılma nöbeti geçiren bir bebekse yan çevirip olası bir kusma durumunda ciğerlere kaçmayı engellemek önemlidir. Katılma nöbeti geçirme ihtimali olan çocukları sinirlendirmemek için onlara taviz vermek doğru değildir. Katılma nöbetlerini azaltmaz, aksine artırabilir. Bu nedenle çocuklara dikkatli yaklaşmak oldukça önemlidir.”
Haberler