Harp okullarının yeni kurulan Milli Savunma Üniversitesi bünyesine alınması, mevcut öğrencilerin sivil üniversitelere kaydırılması sonrasında “Askeri okullarda geçirilen eğitim süresi askerlikten sayılacak mı?” sorusunu akıllara getirdi
KHK’da bu durumla ilgili özel bir düzenleme yer almadı, ancak harp okullarından ayrılan öğrencilerin tazminat ödemeyeceği hüküm altına alındı. Şu andaki uygulamaya göre harp okulunda 18 ay ve üzerinde öğrenim görmüş üniversite mezunları yedeğe ayrılıyor ve temel askerlik eğitimine tabi tutulmadan askerlik görevini tamamlamış sayılıyor. Bu düzenlemede değişiklik yapılıp yapılmayacağı henüz net değil.
RÜTBE OLMAYACAK
Pazar günü yayımlanan KHK’ya göre harp okulları, askeri fakülte ve yüksekokullar ile astsubay meslek yüksekokullarında öğrenimine devam eden öğrenciler, üniversite sınavının yapıldığı tarihte aldıkları yerleştirme puanları dikkate alınarak durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullara naklen kaydedilecek. Bu yıl mezun olacak askeri öğrencilere ise rütbe takılmayacak ve durumlarına uygun fakülte ve yüksekokullarca diploma verilecek.
ASKERLİK YÜKÜMLÜLÜĞÜ
Bu düzenlemenin zorunlu askerlik hizmetine nasıl yansıyacağı merak konusu oldu. Askerlik Kanunu’na göre harp okulları, GATA ve astsubay meslek yüksekokullarından ilişiği kesilenlerin bu okullarda ay olarak okudukları sürenin üçte biri muvazzaflık hizmetinden sayılıyor. Şu anda zorunlu askerlik hizmeti süresi 12 ay. Üniversite mezunları için bu süre kısa dönem er olarak 6 aya düşüyor. Örneğin okulda 12 ayı tamamlayan bir öğrenci askerlik hizmetinin 3 ayını yerine getirmiş sayılacak ve nakledildiği okulu tamamlamasının ardından geri kalan 3 aylık askerlik hizmetini tamamlayacak. Üniversiteden mezun olamaz ise 12 ay er hizmetinin geri kalan 9 aylık bölümünü tamamlaması gerekecek. Okulda 24 ayı tamamlayanlar ise 6 ay askerlik yapmış sayılacak ve nakledildiği sivil üniversiteden mezun olursa, askere alınmasına gerek kalmayacak. Aynı durum harp okullarında 24 aydan fazla eğitim görmüş durumdaki 3. ve 4. sınıf öğrencileri için de geçerli.
Habertürk