Kara delik 15 Jüpiteri birden yuttu

Dünya'dan 47 milyon ışık yılı uzaklıktaki bir galakside bulunan kara deliğin, Jüpiter'den 15 kat büyük bir gezegeni yuttuğu gözlemlendi.

İsviçre'deki Cenevre Üniversitesi'nden uzaybilimciler, 47 milyon ışık yılı uzaklıktaki NGC 4845 isimli galakside bir kara deliğin, bir gezegeni yutmasına şahit olduklarını açıkladı. Avrupa Uzay Ajansı'nın (ESA) uydusu INTEGRAL aracılığıyla ve Amerikan Uzay Üssü NASA'nın yardımlarıyla gözlemlenebilen bu olağanüstü olayda, Güneş'ten yaklaşık 300 bin kat daha büyük olan bu kara deliğin, "süper Jüpiter" kategorisine dahil ettiği bir dev gezegeni yuttuğu belirtildi. Uzaybilimciler, en son 30 yıl önce hareketliliğin yaşandığı kara deliğin "uykusundan uyanarak" gezegeni yuttuğunu söylüyor. Cenevre gözlem evinden bilim adamı Roland Walter, kara deliğin gezegeni "yutma" sürecinin üç aylık bir zaman dilimine yayıldığını belirterek, "İlk kez bir kara deliğin böylesine bir dev gezegeni yutma aşamalarının tümünü gözlemleyebildik" dedi.

20-30 YILDIR SAKİNDİ

Walter, kara deliğin bizim Güneş sistemimizdeki Jüpiter gezegeninden bir büyük kategori olan Süper-Jüpiter olarak tanımlanan kategoride bulunun dev gezegeni yörüngesinden çıkararak içine aldığını söyledi. Dev gezegenin boyutunun, Güneş sisteminin en büyük gezegeni olan Jüpiter'in 15 katı kadar olduğu belirtildi. Bu heyecan vereci gelişmeyle ilgili "Astronomi ve Astrofizik" isimli dergiye makale yazan Polonyalı uzaybilimci Marek Nikolajuk, "20- 30 yıldır sakin duran bir galakside böylesine umulmadık bir hareketlenme"nin bilim camiasını şaşırttığını belirtti. Nikolajuk, bizim galaksimiz Samanyolu'nda da benzer bir kara delik olayının gerçekleşme olasılığı olduğunu söyledi. Samanyolu'ndaki olayın bu yıl gerçekleşmesi "ihtimalinin işareti" olabileceği yorumu da yapıldı.

Sabah

Tefekkür Haberleri