Gölü besleyen derelerin üzerinde yapılacak tesislere tepki gösteriyor. Belediye Başkanı Abdullah Aygün, “Santrallere karşı değiliz. Yer tespiti iyi yapılmalı. Başka Uzungöl yok.” diyor.
Doğal güzelliğiyle her yıl yerli ve yabancı binlerce turisti kendisine hayran bırakan Karadeniz’in eşsiz incisi Uzungöl, yeni bir tehlikeyle karşı karşıya. Trabzon’un Solaklı Vadisi’nde yer alan Uzungöl’ü besleyen dereye irili ufaklı elektrik santrali yapılması gündemde. Yöre halkı, Uzungöl’e yapılacak müdahalenin bu doğa harikasını kurutacağından endişeli. Elektrik santrallerine karşı olmadıklarını söyleyen Uzungöl Belediye Başkanı Abdullah Aygün, “Beldemiz bugüne kadar hep turizmle anıldı. Bundan sonra da bu şekilde anılmasını istiyoruz. Türkiye’de başka Uzungöl yok.” diye konuştu.
Doğal güzelliğinin yanı sıra birçok endemik bitki ve hayvan türünü barındıran Uzungöl, turistlerin uğrak yeri. Uzungöl’ü geçen yıl yüzde 35’i yabancı olmak kaydıyla 1 milyon 153 bin turist ziyaret etti. Trabzon Sanayi ve Ticaret Odası’nın kayıtlarına göre yaklaşık bin 500 nüfuslu beldedeki 170 turizm işletmesinden elde edilen vergi 33 milyon lira. Şu günlerde ise her tarafı morlu beyazlı kardelenlerin sardığı beldede endişe hakim. Halk, gölü besleyen derenin üzerine kurulacak santralin Uzungöl’ü kurutacağından korkuyor. Beldenin doğal güzellikler ve turizmle anılmaya devam etmesini istiyor. Uzungöl’ün de içinde yer aldığı Trabzon Solaklı Vadisi’nde inşaatı devam eden birkaç santral şimdiden çevreye ciddi zararlar vermiş. Çalışmalar sırasında kullanılan yüksek miktarda dinamit sebebiyle Uzungöl’e yaklaşık 10 kilometre mesafedeki Taşkıran beldesinin içme suyu kaynakları sapmış. Susuz kalan beldeye itfaiyeyle uzun süredir içme suyu taşıdıklarını kaydeden Belediye Başkanı Abdullah Aygün, “Biz, enerji üretimine karşı değiliz. Ancak santral yapılacak alanların iyi tespit edilmesi, canlı hayatına zarar verilmemesi gerekli.” ifadelerini kullandı. Daha önce Uzungöl’de sıkça rastlanan yaban ördeklerinin kaçtığını anlatan belde esnafı Nurettin Özkan da bunu santral inşaatları, patlamalar ve helikopter seferlerine bağlıyor.
Halk Trabzonspor’a tepkili
Belde halkı, gündeme gelen iddialar sebebiyle gönül verdikleri Trabzonspor’a tepkili. Kulüp yönetimi, geçtiğimiz aylarda bir basın toplantısı düzenleyerek Uzungöl’e yaklaşık 5 kilometre mesafede santral inşa edeceklerini açıklamıştı. Duyuru üzerine halk, “Kendi kalene gol atma, Uzungöl’e HES yapma!” şeklinde sloganlar geliştirdi. Santrallere Twitter’dan karşı çıkan ‘KemenCHE’ taraftar grubu ise projeden vazgeçmediği sürece Trabzonspor’un maçlarına gitmeyeceklerini ilan etti.
Bölgenin ekolojik yapısı dikkate alınmalı
Uzungöl’ün doğa koruma ve milli park alanı olduğunu belirten TEM Vakfı Trabzon temsilcisi Coşkun Erüz, santral inşasında bölgenin ekolojisi ve sosyo-kültürel yapısının göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguluyor: “Uzungöl birçok endemik bitki ve hayvan türünü barındırıyor. Santral yapmak buranın sonu olur. İnşaat çalışmaları sırasında gölün kirlenmemesi mümkün değil. Küçük bir müdahale bile yöreye has kırmızı benekli alabalığın yok olmasına sebep olabilir. Bir de Uzungöl önemli bir turizm bölgesi. Yüzlerce kişi istihdam ediliyor. Ama santral, işletme aşamasına geçince en fazla 5-6 kişi çalıştırılıyor. Sadece Karadeniz’in değil, dünyanın gözde mekânlarından Uzungöl’e kıyılmasın.”
ZAMAN