New York Hayvan Bilim Kurumu'nun Tropik Araştırmalar İstasyonu'nda yapılan bir araştırmada, yaprak taşıyan karıncaların taşıdıkları yaprağın üzerinde küçük işçi karıncalarının olduğu tespit edildi. Bilim adamları öncelikle buna bir anlam veremediler. Orta boy işçi karınca yaprak taşıyor, taşıdığı yaprağın üzerinde ise küçük boy işçi karınca... Araştırma daha ayrıntılı hâle getirilince ortaya şu enteresan sonuç çıktı:
KARINCANIN SAVUNMA SİSTEMİ
Yaprak karıncalarının en büyük düşmanı "kafa sineği"ydi. Bu sinekler, yaprak taşıyan savunmasız karıncalara saldırıp, onların kafalarına yumurtalarını bırakıyorlardı. Bu yumurtalardan çıkan sinek larvaları da karıncanın beynini yiyordu. Normal zamanda, yani yaprak taşımadığı zamanlarda karıncaların kendilerini koruması kolaydı. Ama yaprak taşırken savunmasız olduklarından kafa sineği kolayca karıncaların kafasına yumurtalarını bırakabiliyordu. İşte karıncalar bu tehlikeyi önlemek için yanlarında küçük bir işçi karınca taşıyorlardı. Kafa sineği yaprak taşırken karıncaya saldırırsa bu küçük savaşçı devreye giriyor ve kafa sineğine haddini bildiriyordu.
İnsan düşünemeden edemiyor ve ister istemez aklına şu sorular takılıyor: Karıncaya bu müthiş savunma sistemini öğreten kim? Aklı ve şuuru olmayan bir karınca bunu nasıl düşünüp planladı?