Kariye Cami açılırsa Ayasofya da açılır

Danıştay, Kariye Camii ile ilgili Ayasofya Camii’nin de ibadete açılmasına vesile olabilecek bir karar verdi

1453 yılında İstanbul'un fethedilmesinin ardından cami olan Kariye Camii, içinde 450 yıl boyunca namaz kılındıktan sonra tıpkı Ayasofya Camii gibi Bakanlar Kurulu kararıyla müze haline getirilmişti. Çevresinde sahabe efendilerimizden Ebû Saîd El-Hudrî’nin kabri de bulunan Kariye Camii'nin etrafına Mimar Sinan tarafından büyük bir medrese de inşa edilmişti.

Danıştay: Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz

Fatih ilçesinin sınırları içerisinde bulunan Kariye Camii yüzyıllarca cami olarak kalmasının ardından Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilmişti. Müslümanlar yıllardır Kariye Camii’nin ibadete açılmasını talep ederken 2019 yılının Kasım ayında camiye dair umut verici bir gelişme yaşandı.

Danıştay 29.08.1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile müze haline getirilen Kariye Camii ile ilgili Ayasofya Camii’nin de ibadete açılmasına vesile olabilecek bir karar verdi. 2019 yılının Kasım ayında konuya ilişkin önemli bir karara varan Danıştay, kararını “Cami asli fonksiyonu dışında kullanılamaz” yönünde verdi.

Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na ait hayrat

İdari Dava Daireleri Kurulu, 1945 yılındaki Bakanlar Kurulu kararının hukuka aykırı olduğunu hükmetti.

Kararda, Kariye Camii'nin Osmanlı döneminde özel hukuk hükümlerine göre vakfedildiği ifade edilirken mazbut Fatih Sultan Mehmet Vakfı'na ait hayrat taşınmazlardan olduğuna belirtildi. Hayrat taşınmazların, ibadethane, hastane ve aşhane gibi doğrudan hayır hizmetlerinin ifası için kurulmuş kamu malı niteliğinde olduğundan ötürü bu konuda özel mülkiyet hükümlerinin uygulanamayacağı kaydedildi.

Öte yandan hayrat taşınmazların, vakfın belirlediği kullanım şekli dışında bir kullanım amacına tahsis edilemeyeceği ifade edildi.

Gözler Cumhurbaşkanlığı’na çevrildi

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Kariye Camii’ne ilişkin aldığı kararın ardından gözler Cumhurbaşkanlığı’na çevrildi. 75 yıl önce müze yapılan Kariye Camii’nin yeniden ibadete açılması gerektiğini belirten Danıştay’ın ilgili kararını Cumhurbaşkanlığı’na gönderdiği ifade edilirken Kariye Camii’nin ibadete açılıp açılmayacağı noktasında kararı Cumhurbaşkanlığı’nın vereceği belirtildi.

Saadet Partisi hükümete çağrıda bulundu

Kariye Camii’nin ibadete açılması konusunda Danıştay’ın aldığı karar sonrasında Saadet Partisi hükümete çağrıda bulunmuştu.

Saadet Partisi Fatih Teşkilatı tarafından Kariye Camii'nin önünde basın açıklaması gerçekleştirilirken İlçe Başkanı Muzaffer Serenli, "Ecdadımızdan ve şehitlerimizden aldığımız tarihi emanetleri, onların bize vakfettikleri şekliyle geleceğe taşımak boynumuzun borcu ve tarih önünde gelecek nesillere karşı en önemli vazifemizdir. Özellikle, yetki ve makamları elinde bulunduran Müslümanların, bu vazifenin vebalinden korkmaları ve vazifenin hakkıyla ifa edilip edilmediğine dair Allah’ın huzuruna hesaba çekileceklerini unutmamaları gerekmektedir." ifadelerini kullanmıştı.

VATANDAŞLAR KARİYE CAMİİ'NİN İBADETE AÇILMASI İÇİN VATANDAŞLAR NELER YAPABİLİR?

Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun Kariye Camii’ne dair aldığı kararın ardından vatandaşlar heyecanlanırken Caminin ibadete açılması için mektup kampanyası da başladı.

29 Ağustos 1945 tarihli Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen camiinin açılması adına Saadet Partisi Fatih İlçe Teşkilatı, Fatih’in her noktasını saran mektup kampanyası başlattı. Kampanya çerçevesinde söz konusu mektup vatandaşlara dağıtılırken vatandaşlardan Kariye Camii’nin açılması için harekete geçmeleri talep edildi.

'Fatih Halkına Açık Mektup' başlığını taşıyan mektupta "Bizler, Kariye Camii önünde yaptığımız basın açıklamasıyla sesimizi duyurmaya çalıştık. Bu mektubu sizlere gönderme amacımız, Kariye Camii için verilecek kararın öncesinde, yapının yediden Cami olarak ibadete açılması yönünde destek vermenizdir" ifadeleri yer alırken "Peki, neler yapılabilir?" sorusuna şu şekilde cevap verildi:

"Aile, akraba, arkadaş ve sosyal çevreye yönelik konuyla ilgili bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışması yapılabilir.
Yönetici veya üye olunan vakıf, dernek vb. sivil toplum kuruluşlarının yönetim kurulu ve üyelerine konuyla ilgili bilgilendirme toplantıları yapılabilir, mesaj gönderilebilir. Siyasi Partilerin il ve ilçe başkanlarına, yazılı veya birebir görüşme yapılarak şahsi veya sivil toplum kuruluşu adına konu aktarılabilir. Sivil toplum kuruluşu yönetici ve üyelerinin, konu ile ilgili taleplerini Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) https://www.cimer.gov.tr/ adresinden göndermeleri sağlanabilir."

AYASOFYA CAMİİ İÇİN EMSAL OLABİLİR

Vatandaşlar, Kariye Camii'nin ibadete açılmasını talep ederken son sözü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan söyleyecek. Erdoğan ve Bakanlar Kurulu'nun alacağı kararla birlikte Kariye Camii ibadete açılabilecek. Ayrıca Kariye Camii için olumlu yönde alınacak bir kararın Ayasofya Camii'nin ibadete açılması için de emsal niteliği taşıyabileceği ifade ediliyor.

Milli Gazete

Yorum Yap
YORUM KURALLARI: Risale Haber yayın politikasına uymayan;
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve BÜYÜK HARFLERLE yazılmış yorumlar
Adınız kısmına uygun olmayan ve saçma rumuzlar onaylanmamaktadır.
Anlayışınız için teşekkür ederiz.
Yorumlar (1)
Yükleniyor ...
Yükleme hatalı.

Ayasofya Haberleri