Türkiye, uluslararası eğitim başarı sıralamasında pek çok alanda son sıralarda yer alıyor. Örneğin PISA’da 65 ülke içinde 44., TIMSS’te 50 ülke içinde 35., 30 OECD ülkesi içinde ise 28. sırada yer alıyoruz. Buna en büyük neden “karma eğitim” gösteriliyor. Eğitimde yetkili sendika olan Eğitim-Bir-Sen’in Genel Başkanvekili Ahmet Özer, mevcut sistemle başarı sağlanamayacağı, gelinen noktada bunun görüldüğünü kaydetti.
"BAŞARI ARTTI ŞİDDET AZALDI"
Yapılan bilimsel araştırmalar sonucu karma eğitime karşın kızların ve erkeklerin ayrı eğitim gördüğü okulların üç temel özelliği ile öne çıktığını aktaran Ahmet Özer, "Birincisi, öğrencilerin başarı oranı arttı. İkincisi, devamsızlık azaldı. Üçüncüsü ise, okullarda şiddet azaldı. Bu verilerden sonra gelişmiş birçok ülke karma eğitimden vazgeçiyor" dedi.
"CUMHURİYETİN GEREĞİ GİBİ"
"Biz karma eğitimin değil karma eğitim zorunluluğunun kaldırılmasını istiyoruz. Özer açıklamalarını şu şekilde sürdürdü: Biz ise eğitimdeki başarı konusunda sonlardayız. PISA sonuçlarına baktığımızda 44'üncüyüz. TIMSS'te sonlardayız. Karma eğitimi savunmayı, cumhuriyetin bir gereği olarak gören bir zihniyet var. Sanki cumhuriyet ısrarla karma eğitim yapın diyor" diye konuştu.
Üniversitelerde bile karmadan vazgeçildi
1950’li yıllarda savaştan çıkmış bir ülke olan G. Kore’nin bugün eğitim başarısıyla dünyanın ön sıralarında yer aldığını hatırlatan Özer “Güney Kore şuanda üniversitelerde bile karma eğitimden vazgeçmiş durumda. Yakaladıkları başarılar, gösterdikleri gelişim ortada" diye konuştu.
Eğitim Bir Sen Başkanvekili Özer, karma eğitim zorunluluğundan biran evvel vazgeçilmesi gerektiğini belirterek, “Batı ülkeleri karmadan vazgeçiyor çünkü, kız-erkek ayrı okullarda şiddetin, devamsızlığın azaldığı, başarının arttığı gözlenmektedir” dedi.
GazeteVahdet