Avrupa'da yaklaşık 40 milyonu çalışan olmak üzere, 100 milyon kişinin kronik kas-iskelet sistemi ağrısı yaşadığı ve bu kişilerin yüzde 40 kadarının, durumları nedeniyle çalışmayı bırakmak zorunda kaldıkları ortaya çıktı. Türkiye'de ise, en önemli kas-iskelet sistemi hastalıkları olan ve halk arasında iltihaplı romatizma olarak bilinen romatoid artritli (RA) 150 bin hasta ve ankilozan spondilitli (AS) 200 bin dolayında hasta bulunuyor. Fakat bu hastaların 140 bini rahatsızlığının farkında değil. Hastalık, alınan izinlerin yaklaşık yarısından ve kalıcı iş göremezliğin yüzde 60'ından sorumlu. Kas ve eklem ağrılarının sebep olduğu sağlık sorunlarının Avrupa toplumlarına yaklaşık maliyeti ise 240 milyar Euro.
Projenin Türkiye ayağı ile ilgili bilgi veren İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Romatoloji-İmmunoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurullah Akkoç, Türkiye'deki kronik kas-iskelet hastalarının yüzde 40'ının tanılarını bilmediğini aktardı. Hastalığın eklemlerde yol açtığı hasarın geri dönülmez olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Akkoç şöyle konuştu: "Bu nedenle erken dönemde tedaviye başlanması çok önemli. Yeterli bir tedavi almadıkları takdirde sürekli ağrıdan muzdarip olan bu hastaların ruhsal durumlarının, sosyal yaşantılarının ve iş hayatındaki performanslarının olumsuz olarak etkilenmesi kaçınılmazdır. Ülkemizdeki AS'li hastalar ortalama 36 yaşında emekli oluyor. Hastalık diğer aile bireylerinin yaşam kalitesini de olumsuz etkiliyor."
Kas ve iskelet sistemi hastalıklarının erken tanısı ve bu hastalıklara erken müdahalenin kişilerin yaşam kalitesini artırdığını aktaran Akkoç, "Birçok insan gideceği doktoru bilmiyor. Bu hastalara romatoloji uzmanları bakar. Fakat bunların sayısı da Tükiye'de 150. Bu sayı artırılmalı." dedi.
Kas-iskelet sistemi rahatsızlıkları, kasları, eklemleri, tendonları, bağ dokularını, periferik sinirleri ve destekleyici kan damarlarını etkileyen, acı ve işlev kaybına sebep olan 200'den fazla durumu kapsayan genel bir terim. Kas-iskelet sistemi hastalıkları, diğer bütün sağlık şartlarından daha fazla 'hastalık nedeniyle işe gitmeme' oranına sebep oluyor. Sırt ağrısı çeken insanların yaklaşık yüzde 85'i yedi günden daha az süreler için rapor almakta. Kas-iskelet sistemi hastalığı olan çalışanların üçte ikisi ağrının yaşam kalitelerini önemli ölçüde azalttığını, yüzde 49'u yapabilecekleri işlerin sınırlandığını ve yüzde 25'i de ağrıları yüzünden hiç doktora gitmediklerini ifade ediyor.
Romatoid artrit ve ankilozan spondilit nedir?
Romatoid artrit, birden çok eklemde ağrı, tutukluk, şişlik ve hareket kısıtlanmasına yol açan kronik bir hastalık. Eklemlerde oluşan harabiyet, uzun süreli ağrı, fonksiyon kaybı ve iş yapamamayla sonuçlanıyor. Kadınlarda daha fazla görülüyor. Halk arasında "iltihaplı romatizma'' olarak biliniyor.
Ankilozan spondilit ise, omurgayı etkileyen bir iltihaplı romatizma. Daha çok 30 yaş altında rastlanan hastalık, erkeklerde kadınlara oranla daha sık görülüyor.
Zaman