Op. Dr. M. Necdet Cinhüseyinoğlu, "Doğumsal kataraktı (konjenital katarakt) yeni doğan bebeklerin göz merceklerinin saydamlığını kaybetmesi olarak tanımlıyoruz. Konjenital katarakt göz merceğinin tamamının veya bir kısmının ışığı geçirmez hale gelmesidir." diye konuştu.
Yeni doğan bebeklerde, doğuştan katarakt adı verilen bu kataraktın görülebildiğini kaydeden Cinhüseyinoğlu, "Doğuştan katarakt, bir veya her iki gözde de görülebilir. Doğuştan katarakt da hamilelik esnasında annenin geçirdiği bazı hastalıklar, kullandığı bazı ilaçlar, röntgen ışınlarına maruz kalma gibi değişik sebeplerin yanı sıra genetikte olabilir. Ayrıca doğuştan başlayıp çocuk yaşta ilerleyen katarakt çeşitleri de vardır." bilgisini verdi. Hastalığın, rutin muayene sırasında veya ailenin gözlemi sonucu ışığı takip edememe, cisimleri izleyememe gibi şikayetleri ile uzmanlar tarafından teşhis edilebilceğini vurgulayan Cinhüseyinoğlu, "Konjenital kataraktın tedavisi cerrahidir. Ameliyat yapılmadığı takdirde derin tembellik oluşur.
Doğumsal katarakt tedavisinin yetişkin katarakt tedavisiyle aynı değildir. Konjenital kataraktların 2 yaş altında, göz içi merceği yerleştirilmeden ameliyat edilir. 2 yaş üstünde, göz içi merceği yerleştirilebilir. Her 2 gözden ameliyat olan 2 yaş altındaki bebeklere 4 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır. Tek gözünden ameliyat olan bebeklere ise 2- 2,5 yaş civarında göz içi merceği takılmaktadır." şeklinde konuştu.
Cihan