Basımı da ocak ayı içerisinde yapılıp okuyucularının istifadesine sunulacak. Vakıf tarafından yapılan açıklama şöyle:
“Önceki sayılarda olduğu gibi bu sayıda da basılmış dergi Devlet ve Vakıf Üniversitelerimizin kütüphanelerine ve İlahiyat Fakültelerinin Dekanlıklarına posta yoluyla gönderilecektir. Böylece dergimizin makalelerine tüm akademisyen, araştırmacı ve öğrencilerimizin erişiminin sağlanması hedeflenmektedir.
DergiPark üzerinden yapılan elektronik yayınları takip eden akademik camianın dergimize büyük ilgisinin devam ettiğini Katre makalelerinin indirilme sayısından anlıyoruz. İlk 8 sayının toplam indirme adedi 5 Temmuz 2020 itibariyle 87.309 iken 3 Ocak 2021 itibariyle bu sayı 114.910 olmuştur.
Katre’nin son sayısı ve bütün geçmiş sayılarda çıkmış makalelerin dijital dosyalarının https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre web sayfasından indirilebileceğini bir kez daha hatırlatmak istiyoruz.
Dergimizde ağırlıklı olarak ilahiyat konularının işlenmesi sebebiyle 9. sayıdan itibaren çoğu İlahiyat Fakültesi dergilerinde olduğu gibi İSNAD Atıf Sistemi uygulanmaktadır. Bunun yanı sıra APA sistemi de tercih edilebilir. Önceki sayımızda tercih ettiğimiz yazı karakteri ve dipnot görünümünü okurlarımız tarafından beğenildiği için aynı stili bu sayıda kullandık.
İstikrarlı bir şekilde yayın hayatını sürdüren ve alanında bilim dünyasına katkı sağlamaya devam eden Katre’nin bu sayısında ikisi İngilizce 10 adet adet araştırma makalesi bulunmaktadır.
Prof. Dr. Bünyamin Duran, “The Problem of Evil in Ibn-i Sina and Said Nursî” (İbn-i Sina ve Said Nursî’de Şer Problemi) başlıklı İngilizce makalesinde İslam dünyasının dahi filozofu ve çok yönlü bilim adamı İbn-i Sina ile çağımızın İslam âlimi Bediüzzaman Said Nursi’nin “kötülük problemi” üzerindeki görüşlerini mukayeseli olarak değerlendirmektedir.
Doç. Dr. Yunus Emre Gördük, “Kitab-ı Mukaddes Metinlerinde Hz. Peygamber’in (sas) Müjdelenmesi Konusunda Bir İnceleme: Muʻcizât-ı Ahmediye Risalesi Perspektifinden-(II)” başlıklı makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin Mektubat isimli eserinin on dokuzuncu bölümünü teşkil eden Mûcizât-ı Ahmediye Risalesi’nde özet olarak işlediği Tevrat, Zebur ve İncil metinlerinde Hz. Peygamber’in müjdelenmesine ilişkin yazıların kaynaklarını tespit ve tahlil etmektedir.
Prof. Dr. Hikmet Akdemir, “Hz. Peygamber’in Su Unsurunda Tezahür Eden Mucizeleri” başlıklı çalışmasında Bediüzzaman Said Nursi’nin Mektubat isimli eserinin On Dokuzuncu Mektup diye bilinen Muʻcizât-ı Ahmediye Risalesi’nin Sekizinci İşaret’inde yer alan Hz. Peygamber’den (a.s.m.) nakledilen su mucizeleri ile ilgili rivayetlerin kaynak araştırması ve değerlendirmesini yapmaktadır.
Prof. Dr. Niyazi Beki, “Mucizelerin Bilimsel Tezahürü” başlıklı makalesinde Bediüzzaman Said Nursi’nin Kur’an’daki ilmî mucizelerin sırrını nasıl keşfetmeye çalıştığını incelemektedir.
Prof. Dr. Sayın Dalkıran, “Uyguladıkları Prensipler Bakımından Nizari-İsmaililer ve FETÖ Benzeşmesi” adlı makalesinde Hasan Sabbah’ın ihtilâlci Haşşâşî örgütüyle FETÖ benzeşmesini inceleme konusu yapmıştır.
Dr. Ahmet Efe, “İslam Kamu Mali Yönetimi Politikasında Dışlama Etkisi” isimli makalesinde İslam’a uygun maliye politikası uygulanması durumunda ekonomide dışlama etkisinin meydana gelmeyebileceği iddiasında bulunmakta ve bu görüşünü ekonomi bilimi açısından temellendirmeye çalışmaktadır.
Prof. Dr. Murat Akgündüz, “Bediüzzaman’ın Osmanlı Devleti ve Bazı Padişahlar Hakkındaki Görüşleri” başlıklı çalışmasında dönemin şartlarını da dikkate alarak Bediüzzaman Said Nursi’nin Osmanlı devleti ve bazı padişahlar hakkındaki görüşlerini değerlendirmektedir.
Doç. Dr. Said Nuri Akgündüz, “Hikmet-i Teşrîʻ Açısından Miras Paylarıyla İlgili Bazı Hükümlerin Yorumlanması” adlı makalesinde özellikle İslam miras hukukunda erkeğin iki kadının bir pay almasının hikmetleri üzerinde durmaktadır.
Doç. Dr. Adnan Arslan, “Klasik Arap Edebiyatındaki “Sakil” Tipine Didaktik Bir Bakış” başlıklı makalesinde Arap edebiyatında oldukça sevimsiz bir tip olan “sakiller” üzerine odaklanmış bulunmaktadır.
Prof.Dr. Ella Bystrytska ve Dr. Ruslan Khalikov “Combination of Scientific and Religious Worldviews in the Works of Christian and Muslim Thinkers of the 20th Century” (20. Yüzyıl Hristiyan ve Müslüman Düşünürlerin Çalışmalarında Bilimsel ve Dini Görüşlerin Kaynaştırılması) adlı makalelerinde 20. yüzyıldaki pozitivist dünya görüşünün yol açtığı bunalıma karşılık Hristiyan ve Müslüman düşünürlerin çalışmalarında bilimsel ve dini görüşlerin kaynaştırılması üzerine bir değerlendirme yapmaktadır.
Bu sayımızın diğer yazılar bölümünde yazar ve hukuk insanı Safa Mürsel “Bir Hak ve Halk Bilgesi: Mehmet Fırıncı” adlı yazısında İstanbul İlim ve Kültür Vakfı’nın kurucu üyesi ve eski mütevelli heyet başkanı Mehmed (Fırıncı) Nuri Güleç Ağabey’imizin hayatını ve yaşadığı dönemin şartlarına atıfta bulunarak ifa ettiği hizmet ve mücadelesini ele almaktadır.
Diğer Yazılar bölümünde “Doç. Dr. Ali Kuyaksil’in Vefatının Ardından” başlıklı yazıda ise dergimizin editörlerinden Prof. Dr. Ali Bakkal vefat eden yazarımızın biyografik hayatını, bilime katkılarını ve ülkesi için yaptığı faaliyetleri anlatmaktadır.
Korona-virüs salgını yoğun bir şekilde ölüme sebep olmaya devam etmektedir. Rabbimizin her şeye yüklediği bir vazife vardır. Korona-virüsün görevi insanları hasta edip öldürmek ise, bizlerin de görevi her an öleceğimizi daha fazla hatırlayarak ahirete hazırlanmak ve onun öldürücü etkisinden korunmak için gerekli tedbirleri almaktır.
Dergimizin neşir hayatına devam etmesinde bize destek veren herkese ve çıkarılmasında emeği geçen yazar, hakem ve dergi çalışanlarının tamamına teşekkür etmeyi bir borç biliriz. Haziran 2021’de on birinci sayımızda buluşmak üzere…