Fazlı Şahan'ın haberi
28 Şubat sürecinde dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Org. Çevik Bir'in YÖK Başkanı Gürüz'e telefonda verdiği emirle uygulanmaya başlanan katsayı adaletsizliği tarihe karıştı. YÖK Genel Kurulu, meslek liselilerin üniversiteye girmelerini zorlaştıran düzenlemeyi kaldırdı.
İmam hatiplilerin önünü kesmek için 13 yıldır milyonlarca öğrenciyi mağdur eden haksızlığın ortadan kaldırılmasıyla, üniversite sınavına giren herkes eşit şartlarda yarışacak. 2012'de yıllar sonra ilk kez katsayısız sınav yapılacak.
Rize yerine Recep Tayyip Erdoğan üniversitesi YÖK, Rize Üniversitesi'nin adının Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi olarak değiştirilmesi yönünde Rize Üniversite Rektörlüğü'nden gelen teklifin uygun görüldüğü belirtildi.
Meslek liselerini bitme noktasına getiren farklı katsayı uygulaması, Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan başkanlığında önceki gün toplanan YÖK Genel Kurulu'nda kaldırıldı. Gece geç saatlere kadar devam eden toplantıda, katsayı uygulaması her aday için 0.12 olarak belirlenerek, meslek liseliler ile diğer liselerin katsayı oranları eşitlenmiş oldu. 28 Şubat sürecinde, dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir'in YÖK Başkanı Kemal Gürüz'e gece telefonla verdiği talimatla başlayan uygulama, YÖK önceki gece yaptığı toplantıda aldığı kararla yürürlükten kaldırıldı. YÖK yetkilileri, katsayı ile ilgili düzenlemenin, ÖSYM'nin 15 Aralık'a kadar hazırlaması gedeken ÖSYS klavuzuna yetiştirileceğini söyledi.
Öte yandan YÖK'ten yapılan açıklamada, müstakil mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrencilerin, alanlarıyla ilgili yüksek öğretim programlarına yerleştirilirken Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanı'nın (AOBP) 0,06 ile çarpılarak, elde edilen puanın puana eklenmesi uygulamasının devam edeceği bildirildi.
ADALETSİZLİK ORTADAN KALKTI
Mevcut uygulamaya göre, üniversiteye giriş sınavında öğrencilerin yerleştirme puanları hesaplanırken kendi alanıyla ilgili program tercihinde Ağırlıklı Ortaöğretim Başarı Puanları (AOBP) 0,15 katsayısıyla, alan dışı tercihte ise 0,12 katsayısıyla çarpılıyordu. Buna göre katsayı farkı dolayısıyla meslek liseliler alanları dışında tercihte bulunduklarında düz lise mezunlarına göre en az 3, en fazla 15 puan fark geride kalıyordu. İmam hatip ve meslek liseli öğrenciler, diğer liselerin öğrencileriyle sınavda aynı başarıyı göstermelerine rağmen katsayı nedeniyle düşük puan alıyorlardı.
DANIŞTAY'A RAĞMEN DÜŞÜRÜLDÜ
Katsayı adaletsizliği geçen yıl YÖK tarafından 3 defa kaldırılmış ancak yapılan düzenlemeleri Danıştay iptal etmişti. Danıştay'ın onayladığı 17 Mart 2010 tarihli düzenlemede, katsayıları alan içi tercihte 0,15, alan dışı tercihte ise 0,12'ye düşürüldü. Alan içi ve alan dışında uygulanacak bu 0,03'lük fark ağırlıklı orta öğretim puan başarı (AOBP) düşük öğrencide üç puan, yüksek olan öğrencide 15 puan etkiliyordu. Bu düzenleme ile katsayı oranı farkı sembolik bir duruma gelmişti.
ARTIK ZORUNLU GURBET OLMAYACAK
Katsayı nedeniyle yurtdışında okumak zorunda kalan milyonlarca imam hatip lisesi mezunu ve başörtülü öğrenciler zorunlu gurbet yaşamayacak. Katsayı sorunu meslek eğitimine de büyük darbe vurmuştu. Bu durum Türkiye sanayisini çıkmaza soktu. Yaklaşık 2,5 milyon meslek lisesi çıkışlı öğrenci, katsayı yüzünden mağdur edildi.
Danıştay konuya objektif bakacaktır
Hukukçular Birliği Vakfı Başkanı Sinan Kılıçkaya, Danıştay'dan katsayı ile ilgili olumsuz bir kararın çıkmayacağını düşündüğünü söyledi. Kılıçkaya, YÖK'ün bu defa çok doğru bir karar aldığını ifade ederek, "Alınan karar ile doğruya gelinmiştir. Danıştay'a giderse bir olumsuzluk beklemiyorum. Daha önceleri Danıştay'a gittiğinde, Danıştay bağımsız olduğunu söylemek mümkün değildi. Bir takım çevrelerin etkisi altında karar veriyordu. Yargıda yapılan değişiklikle yargı sistemi daha sağlıklı zemine oturdu. Karar Danıştay'ın önüne gelirse ne olur, Danıştay konuya objektif olarak bakacaktır. Danıştay, YÖK'ün takdir yetkisini göz önünde bulunduracaktır. Anayasanın eşitlik ilkeleri doğrultusunda katsayı konusunu kabul ederek değişikliğini onayacağını düşünüyorum" dedi.
Hukuk kendini temize çıkardı
İmam Hatip ve meslek lisesi öğrencilerinin önündeki katsayı engelinin kaldırılmasına, eğitim ve iş dünyasından büyük destek geldi. İmam Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği (ÖNDER), Uluslararası Öğrencileri Destekleme Derneği (WONDER), Tüm İlahiyat Fakülteleri ve Yüksek İslam Enstitüleri Mezunları Derneği (TİYEMDER), Ayrımcılığa Karşı Kadın Hakları Derneği'nin de (AKDER), Eğitim-Bir-Sen, Demokratik Üniversite Platformu, Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) ve Türkiye İmam Hatipliler Vakfı (TİMAV), yayınladıkları mesajlarla, katsayı engelinin kaldırılmasından duydukları memnuniyeti ifade ettiler. Karar sivil toplum örgütleri tarafından yıllardır süren mağduriyetin giderilmesi olarak değerlendirildi.
EŞİT ŞARTLARDA YARIŞACAKLAR
ÖNDER Başkanı Hüseyin Korkut: Katsayı kararı, 28 Şubat sürecinde sırf imam hatip liselilerin belli başlı üniversitelere girmelerini engellemek için bir dayatmaydı. 13 yıl aradan sonra önümüzdeki yıl üniversiteye giriş sınavlarında imam hatip ve meslek lisesinde okuyan öğrenciler ile genel liselerdeki öğrencilerin eşit şartlarda sınava girecekler. ÖNDER olarak 1998'den beri bu dayatmanın düzenlenmesi için çaba sarf ediyoruz. Bu süreçte birçok öğrenci ve aile mağdur oldu.
NORMALLEŞME SÜRECİ
WONDER Başkanı Yusuf Kara: Adil olmayan katsayı uygulamasının Türk milletini yaraladı. Çok üzülen insanlarımız oldu. Başarılı oldukları halde istedikleri bölümü yerleşemeyen binlerce insanımız oldu. WONDER vesilesiyle birçok öğrencimiz yurt dışına gitti. Gidemeyen öğrencilerimiz ise çok mağdur oldu. Bu mağduriyetin giderilmiş olması, Türkiye'nin normalleşen sürecinde çok memnuniyet verici.
HAK YERİNİ BULDU
TİYEMDER Genel Başkanı Selahattin Yazıcı: Katsayının kaldırılması kararı ile birlikte herkese eşit şartlarda yarış hakkı doğmuş oldu. Dolayısıyla bu bir adalettir, eşitliktir. Artık çalışan her öğrenci eşit şartlarda sınava tabi tutulacak. Birçok öğrencinin hayalleri alt üst edildi. Geçmişte katsayının konulmasıyla çok haksızlar ve hukuk gaspı yapıldı. YÖK Genel Kurulunun aldığı bu kararla hem hakkın yerini buldu, hem de hukuk kendini temize çıkardı.
ADALET KRİTERİNE UYMUYORDU
AKDER Genel Sekreteri Neslihan Akbulut Arıkan: Aynı sınava eşit eğitim kademelerinden geçerek gelen 2 farklı öğrencinin farklı şekilde notlandırılması hiçbir adalet kriterine uymamaktaydı. Katsayı eşitsizliğinin kaldırılması, öğrencilerin sınav sonuçlarına etki edecek bir gelişme. Çalışan öğrenciler aynı sınava yine eşit şartlarda girmiş olacaklar.
PRANGALAR ÇÖZÜLDÜ
Eğitim-Bir-Sen Genel Sekreteri Ahmet Özer: Eğitimdeki prangalar YÖK'ün kararıyla çözüldü. Umarım daha önceki katsayı çalışmalarında olduğu gibi yine bir yargı skandalıyla karşı karşıya kalmayız. Bu tür girişimlerin ülkemize zarar vereceğini artık herkes bilmeli.
ÇALIŞAN KAZANSIN
DES Genel Başkanı Gürkan Avcı: Ülkemizde 13 yıldır devam ettirilen antidemokratik uygulamadan Türkiye geç de olsa kurtulmuştur. Türk eğitim sisteminin, diğer antidemokratik uygulamalardan da kurtulmasını diliyorum. Gençlerimizin önündeki bütün engelleri kaldıralım. Bırakalım eşit şartlarda yarışsınlar. Bırakalım çalışan kazansın. İsteyen istediği eğitimi alabilsin.
ÖZGÜRLÜKLERİN ÖNÜ AÇILDI
TİMAV Genel Başkanı Ecevit Öksüz: "Türkiye'nin eğitim sistemi bunu bir fırsat olarak değerlendirmeli. Ülkemiz, yargı bürokrasinin ideolojik dayatmalarından yeni kurtuluyor. Bu karar sadece imam hatiplileri engellemedi, Türkiye'nin ekonomisine de ciddi zararlar verdi. İmam hatipliler, eğitim yarışına hep geride başlıyorlardı. Kat sayı gibi eşitsizlik çok daha gerilere itiyordu. Özellikle reel sektör ara elaman sıkıntısı çekiyordu. Bu sıkıntının önü de açılmış oldu.
Yeni Şafak