Aybike Eroğlu'nun haberi:
28 Şubat kalıntısı katsayı engelinin kaldırılmasıyla oluşan olumlu havanın tüm ülkeye yayılmadığına işaret eden Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürü Doç. Dr. Ömer Açıkgöz, 'Katsayıyı kaldırma algıyı kırmaya yetmedi' dedi.
Açıkgöz: 'Mesleki eğitim yalnızca erkekler içinmiş gibi yanlış bir algı var.Her 100 öğrenciden 44'ü kız öğrencidir' dedi.
28 Şubat döneminin darbe vurduğu mesleki ve teknik eğitimi yeniden cazip hale getirmek için yapılan çalışmalar derinleştiriliyor. Her gencin 'koluna bir bilezik' mantığıyla projeler geliştiren Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, Türkiye'de yetişen her gencin okuldan mezun olurken meslek sahibi olmasını hedefliyor. Mesleki eğitimi genel eğitimin alternatifi olarak görmediklerini belirten Açıkgöz, yaşanan katsayı zulmünün ortadan kaldırılmasının bile, meslek okullarına yönelik olumsuz algıyı kırmaya yetmediğini belirtti. Katsayı engelinin nitelikli öğrenci seçimiyle, öğrencilerin okul seçiminde engel teşkil ettiğini kaydeden Açıkgöz, 'Katsayıyı kaldırma algıyı kırmaya yetmedi' dedi. Katsayı engelinin kaldırılmasıyla adaletsizliğin son bulduğunu anlatan Açıkgöz, 'Katsayı engelinin sona ermesiyle oluşan olumlu etki, henüz ülkenin tamamına yayılmadı. Veliler hala çocuklarını mesleki ve teknik eğitim veren okullara göndermede tereddüt yaşamaktadır. Katsayı sorununun ortadan kaldırılması, veli ve öğrencilerdeki olumsuz bu algıyı kırmalıdır' diye konuştu.
ÜNİVERSİTELİ OLANLAR 4 KAT ARTTI
Katsayı engelinin kalkmasının ardından mesleki eğitim mezunlarının 4 yıllık lisans programlarına yerleşme oranı 2008 yılında yüzde 3'ler civarında iken, 2013 yılında yüzde 12 civarında. Üniversitelerdeki mesleki eğitimle ilgili fakülte kontenjanlarının yüzde 30'unun da yine mesleki ve teknik ortaöğretim mezunlarına ayrıldığı belirtiliyor. Meslek lisesi mezunlarının yükseköğretime gitmesinin önündeki engeller kaldırıldıktan sonra teşviklerin de başladığını kaydeden Açıkgöz, özellikle kız öğrencilerin mesleki eğitim alması için çalıştıklarını anlattı.
ÖĞRENCİ BAŞINA BÜTÇE VERİLİYOR
Mesleki eğitime 2003 ile 2012 yılları arasında devlet bütçesinden 11 milyar avro civarında harcama yapıldı. Mesleki ve teknik eğitimi talep odaklı hale getirmek için organize sanayi bölgelerinin içerisine meslek okulları açıldı. Hükümetin bu konuda teşvik edici kanun çıkardığını belirten Açıkgöz, 'Kanun sayesinde organize sanayi bölgelerinin içerisinde özel meslek okulu türlerinden herhangi birisi açıldığı zaman, burada okuyacak öğrenci başına, devlete maliyetin bir buçuk katı teşvik veriliyor' şeklinde anlattı.
Yüzde 99'u iş buluyor
Mesleki yeterlilik konusunda İŞKUR'un en önemli paydaşlarından biri olduğunu dile getiren Açıkgöz, İŞKUR'la proje kapsamlarını geliştirmek istediklerini anlattı. Mesleki ve teknik eğitim mezunlarına dair de bilgi veren Doç. Dr. Açıkgöz 'Öğrencilerimizin yüzde 58'i istihdama katılıyor. Bunların yüzde 26'sı MYO'lara giderken yüzde 12'si de yükseköğretim kurumlarına yerleşiyor. Yüzde 3'ü açık öğretim kurumlarına kayıt yaptırırken yüzde 1'inin ise izini bulamıyoruz. Türkiye'de mesleki eğitimden mezun olan öğrencilerin oranları toplandığında yüzde 99'unun bir yerlere yerleştiği ortaya çıkıyor. Bu da mesleki eğitimin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Öğrencilerimizin ve velilerimizin bu oranları göz önüne alarak mesleki eğitime daha esnek ve pozitif yaklaşmalarını istiyoruz' ifadelerini kullandı.
Yeni şafak