Uzmanlar, lezzetiyle damakları tatlandıran meyvenin içerdiği proteinlerle sindirim sisteminin çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önlediğini belirtiyor.
İnönü Üniversitesi Kayısı Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Bayram Murat Asma, Malatya kayısısının, özellikle sindirim sisteminin sağlıklı çalışmasına katkı sağladığını söyledi. Kayısının önemli bileşiklere sahip olduğunu anlatan Murat Asma, "Kayısı, özellikle A vitamini bakımından zengindir. Bilhassa sigara ve alkol kullanan tüketicilerimizin günlük üç-beş tane yaş veya kuru kayısı yemelerini öneriyoruz. Kayısının bir diğer önemli bileşiği ise diyet lifidir. Diyet lifi, özellikle ince ve kalın bağırsaklarda sindirilemeyen bileşiklerden oluşur." dedi.
Bir erişkin insanın, günde 20-25 gram diyet lifi tüketmesi veya alması gerektiğini ifade eden Asma, kayısının diyet lifi bakımından son derece zengin bir meyve olduğunu vurguladı. Asma, kayısının cilt güzelliği, vücudun dinç olması, hastalıklara direnç kazanması bakımından faydalı bir meyve olduğunu söyledi.
Kayısı alırken, olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Dr. Asma, "Kayısının farklı renkte, farklı irilikte çeşitleri bulunmaktadır. Bazı üreticiler raf ömrünü uzatmak amacıyla kayısıyı ham olarak hasat ediyor. Ham kayısılar da ideal tat ve aromaya ulaşmıyor. Tüketicilerin, kayısı alırken buna dikkat ederek, meyvenin olgun ol
Zaman