İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Pensilvanya'daki Allegheny Üniversitesinden bir grup bilim adamı, araştırmaya katılan 85 sağlıklı üniversiteöğrencisinden önce uyku kalitelerine yönelik bir form doldurmalarını istedi. Karmaşık bir zihin egzersizinin ardından katılımcıların kan basınçlarını ölçen bilim adamları, her vakanın tansiyonlarının ve kalp atış hızlarının farklı seviyelerde de olsa arttığını tespit etti.
Daha sonra katılımcıları iki gruba ayıran bilim adamları, ilk gruptakilerden 1 saat kadar kaylule yapmasını istedi, ikinci gruptaki katılımcıların ise gün içinde uyuması yasaklandı.
Araştırmanın sonunda, gün içindeki 1 saatlik uykunun ardından kan basıncı seviyesinin nasıl normale döndüğünü gözlemleyen bilim adamları, insanların kendilerini stresli, yorgun ve sinirli hissettikleri anlarda uyumak için zaman ayırması önerisinde bulundu.
Samanyolu Haber
Bediüzzaman diyor ki...
Kaylûledir ki, bu uyku sünnet-i seniyyedir. Duhâ vaktinden, öğleden biraz sonraya kadardır. Bu uyku, gece kıyamına sebebiyet verdiği için sünnet olmakla beraber, Ceziretü'l-Arabda, vaktü'z-zuhr denilen şiddet-i hararet zamanında bir tatil-i eşgal, âdet-i kavmiye ve muhitiye olduğundan, o sünnet-i seniyyeyi daha ziyade kuvvetlendirmiştir. Bu uyku hem ömrü, hem rızkı tezyide medardır. Çünkü yarım saat kaylûle, iki saat gece uykusuna muadil gelir. Demek, ömrüne hergün bir buçuk saat ilâve ediyor. Rızık için çalışmak müddetine, yine bir buçuk saati, ölümün kardeşi olan uykunun elinden kurtarıp yaşatıyor ve çalışmak zamanına ilâve ediyor. (Lem'alar)