Risale Haber-Haber Merkezi
Cumhuriyet yazarı Tayfun Atay, Kemalist çevrelerin Şerif Mardin'in Said Nursi çalışmasını kabul edilemez bulduğunu söyledi.
Prof. Dr. Şerif Mardin'i "aynı dili konuştuğu çevreler tarafından lânetlenmiş, farklı dili konuştuğu çevreler tarafından yüceltilmiş bir sosyal bilimci" olarak tanımlayan Atay, Mardin'in kendisi gibi modern ve seküler olan akademik meslektaşları tarafından dışlandığını, gelenekçi-mutaassıp kamuoyu tarafından da içselleştirilmeye çalışılan bir figür olduğunu belirtti.
En fazla gürültü koparan çalışması Said Nursi kitabı oldu
Mardin'in en fazla gürültü koparan çalışmasının, “Modern Türkiye’de Din ve Sosyal Değişme: Bediüzzaman Said Nursi Örneği” başlıklı kitabı olduğuna dikkat çeken Atay, yazısını şöyle sürdürdü:
"Bu çalışmada Mardin’in derdi, Said Nursi’den çok, onun üzerinden Osmanlı’dan Cumhuriyet’e siyasal geçişte Türkiye’de yaşanan toplumsal değişim sürecinin eleştirel çözümlemesine gitmektir.
"Kitap, Türkiye’de Nurcu çevrelerde, daha genel olarak da İslami kesimde, henüz Türkçeye çevrilmemişken büyük heyecan ve coşkuyla karşılandı. Ancak Türkçeye çevrilip yaygın şekilde okunabilir olduğunda ise isteneni vermekten uzak bulunup hayal kırıklığı yarattı.
Kemalist çevre, Mardin'in Said Nursi çalışmasını kabul edemedi
"Çünkü Nurcular için “özne” olan, Mardin için “nesne”ydi. Bir araştırma-inceleme konusu yani… Said Nursi’yi hayatının öznesi yapmış insanlar açısından bu “özne”nin bir araştırmada “öne çıkarılması” heyecan yaratmış, ama bu öne çıkışın “nesneleştirme” suretiyle olması, onda umulanın bulunamamasına yol açmıştır.
"Diğer taraftan Said Nursi’yi Cumhuriyet ve Kemalizm karşısında bir “düşman özne” olarak alımlayan bilim ve düşünce erbabı açısından da Mardin’in böylesi bir şahsiyeti araştırma nesnesi olarak dahi olsa öne çıkartması kabul edilemez olmuştur.