Keşmir; Hindistan, Pakistan ve Çin’in sınırları arasında kalan bir dağlık bölgedir. Himalayaların batı ucunun güneyindeki vadi bu adla anılmıştır. Bölgede üretilen ünlü Kaşmir adlı kumaşın ismi de buradan gelmektedir. 1947′de Britanya’nın sömürgesinden bağımsızlığını kazandığında nüfusunun çoğunluğu Müslümandı. Srinagar başta olmak üzere bölgenin güney kısmı Hindistan tarafından ilhak edilmiş ve Jammu ve Keşmir eyaleti olmuş. Kuzey kısmı ise Pakistan’ın yönetimi altına girmiştir. Pakistan yönetimindeki bölgeye ‘Azadi Kaşmir’ denilmektedir. 1960′ta doğu kısmını Çin Halk Cumhuriyeti işgal etmiş ve hala kontrol altında tutmaktadır.
Bol akar suları, hidro elektrik santralleri, yoğun ormanlık özelliği ve temiz havası ile cennetten bir köşe gibidir. Halkın kahir ekseriyeti Müslüman olup İslami hayat çok net bir şekilde hissedilmektedir. Minareli camileri ve sabaha karşı her yerden işitilen sesli Kadir-î Zikir ve dua sesleriyle ihya edilen Jammu Kashmir (Srinagar) 21-22 Ağustos tarihlerinde bir Risale i Nur konferansına ev sahipliği yaptı.
Keşmir, İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nde ilk defa yapılan iki günlük uluslararası Risale-i Nur ve Said Nursi konferansına (workshop) ev sahipliği yaptı. Türkiye’den giden delegeler havaalanında çiçeklerle karşılandı.
21 Ağustos Perşembe günü sabah saat 9.30′da açılış töreniyle başlayan programda Bilim ve Teknoloji İslam Üniversitesi’nin Rektörü Prof. Abdur Raşid Trag ve Hindistan’ın en köklü üniversitelerinden biri olan Jamia Millia İslamia (Üniversitesinin) Rektörü Prof. Talat Ahmad de katılarak açılış oturumunda birer tebliğ sundular. Ayrıca Prof. Faris Kaya Bediüzzaman Said Nursi’nin hayatını ve düşüncelerini anlattığı tebliğde konferansın ana hatlarını belirleyen bir sunum yaptı.
Risale-i Nur’a karşı yoğun ilgi ve alakanın gösterildiği bu özel atmosferde öğrencilerin kolaylıkla erişebileceği iki takım İngilizce ve bir takım da Arapca külliyat ile İngilizceye çevrilmiş diğer risaleler katılımcıların bir kısmına ve kütüphaneye hediye edildi. Ayrıca üniversitenin kütüphanesinde Said Nursi Köşesi kurulmasına karar verildi.
Açılış oturumundan sonra, Keşmir’in çeşitli üniversitelerinden katılan akademisyenlerin de sunum yaptığı üç ayrı oturumda biri ana tebliğ olmak üzere 5′er tebliğin sunulduğu 3 oturumla konferans devam etti.
Ana tebliğler sırasıyla: ilk teknik oturumda Prof. Yunus Çengel; Marifetullah Konusunda Bilim-Din İlişkisi, ikinci teknik oturumda ise Prof. İhsan Çolak; Nursi’ye Modern Dünyada İslam Düşüncesinin Yeniden Kavramlaşması konusunu ele aldı. Son gün Prof. Necati Aydın; Risale-i Nur Işığında Tevhid Paradigmasını ana tebliğ olarak sundu. Bu ana tebliğlere ilave olarak tamamı Keşmir üniversitelerinden olmak üzere aşağıdaki akademisyenler de birer tebliğle konferansa katıldılar. Keşmir Üniversitesi’nden ve İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nden akademisyenler sunum yaptı: Prof. Hamidullah Marazi, Dr. Afroz Ahmad Bisati, Prof. Naseem Ahmad Şah, Dr. Syed Majeed Andrabi, Dr. Sheikh Jameil Ali, Dr. Showkat Hussain, Dr. Ali Muhammad Bhat, Dr. S. Iqbal Qureshi, Prof. A.R Bhat, Dr.Manzur Ahmad Bhat, Dr.Parwaiz, Dr. Afroz Ahmad Bisat, Dr. S Iqbal Qurashi, Dr. Inayat Rasul ve Dr. Ghulam Nabi.
İki günlük Uluslararası Said Nursi Konferansı ve İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan anlaşma bir çok TV kanalı tarafından haber olarak verildi ve bazı yerel gazetelerin ilgi odağı oldu.
İstanbul İlim ve Kültür Vakfı ile İslam Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasında imzalanan anlaşmada iki kurum arasında akademik çalışmaların temelleri atıldı. Kapanış oturumunda üniversite rektörü başta olmak üzere akademisyenler birer konuşma yaparak gelecekte Risale-i Nur ve Said Nursi hakkında yapılabilecek projelerini anlattılar. Sertifika ve plaketlerin takdimiyle iki günlük konferans sona erdi.
Kaynak: iikv.org