Keyfi başörtüsü yasağına 'biyometrik' bahane

Ankara ve ODTÜ gibi bazı üniversitelerin yasaktan yana keyfi tutumları devam ediyor

ÖSYM’nin Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nda yaptığı değişiklik doğrultusunda, çoğu üniversite kayıt işlemlerinde istenen fotoğraf için "kolaylıkla tanınma" şartı dışında başka bir şart aramazken Ankara ve ODTÜ gibi bazı üniversitelerin yasaktan yana tutumları devam ediyor. Başörtülü öğrenciler her yıl olduğu gibi yine kayıtlarda keyfi yasaklarla karşı karşıya kalmaktan endişe ediyor.

Ertuğrul Cesur'un haberi

Çoğu üniversitenin kayıt işlemlerinde istenen vesikalık fotoğraf için "kolaylıkla tanınma" şartı dışında başka bir şart belirtilmezken Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) ve Ankara Üniversitesi (AÜ) gibi bazı üniversitelerin yasaktan yana tutumları devam ediyor. ODTÜ’den kayıt için açıklanan kılavuzda istenen fotoğraflar için, “Önden görüntülü, öğrenciyi kolaylıkla tanıtabilecek şekilde, baş ve boyun açık” deniyor. AÜ’de ise yasağı kamufle etmek için biyometrik fotoğraf şartı getirilmiş. Bilgi almak için üniversitenin öğrenci işleri dairesini arayan veliler, kendilerine “biyometrik fotoğrafın başı açık çekilmiş olması gerektiğinin” söylendiğini ifade ediyorlar.

PASAPORTTA BİLE YOK, AÜ’DE VAR
Oysa biyometrik fotoğraf şartı ÖSYM tarafından açıklanan kayıt şartlarında yok. Son değişikliklerin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından pasaport başvurularında da biyometrik fotoğraf isteniyor, ancak pasaport için bile başı açık olması şartı aranmıyor. Keyfi yasakta ısrar eden bir diğer yüksek okul da Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi. Fakülte tarafından yeni kayıt işlemleri için istenen fotoğraflarla ilgili, “başı açık” şartı ileri sürülüyor.

ÖSYM, YASAĞI KILAVUZDAN ÇIKARDI
Oysa ÖSYM, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’ndan, üniversiteye yerleşmeye hak kazanan adaylardan kayıt yaptırırken istenen fotoğrafların “son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş olması" koşulunu çıkardı. Eski kılavuzdaki, "Son altı ay içinde önden, başı açık; adayı kolaylıkla tanıtabilecek şekilde çekilmiş 12 adet 4,5 cm X 6 cm boyutunda fotoğraf" ifadesi, yeni kılavuzda "12 adet 4,5 X 6 cm boyutunda fotoğraf" olarak yer aldı. Ayrıca eski kılavuzdaki, "Yükseköğretim öğrencileri kılık kıyafet ile ilgili olarak yüksek yargı organları tarafından verilmiş kararlarla oluşmuş bulunan hukuki mevzuata uymak zorundadırlar" ifadesi de çıkarıldı.

ÜNİVERSİTELERE KAYITLAR BUGÜN BAŞLIYOR

Öte yandan 2011-2012 akademik yılında üniversitelere kayıt yaptırmaya hak kazanan adaylar, 5-9 Eylül arasında kayıt işlemlerini tamamlayacak. Üniversitelerdeki her program için ayrı kayıt tarihi belirlendiğinden, adayların sınav sonuç belgesinde belirtilen tarihte kayıt yaptırmaları gerekiyor. Belirtilen tarihte kayıt yaptırmayan adaylar kayıt hakkını kaybedecek. En fazla üniversite  İstanbul’da...

Türkiye’de son yıllarda açılan üniversitelerle birlikte üniversite sayısı 166'yı bulurken, Türkiye'de en fazla yükseköğretim kurumu 42 üniversite ve 5 vakıf meslek yüksekokulu ile İstanbul'da eğitim veriyor. Kuruluşu İstanbul'un fethine kadar uzanan İstanbul Üniversitesi, bu yıl 558. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Türkiye'de 62'si vakıf, 104'ü devlet olmak üzere 166 üniversite faaliyet gösteriyor. Ayrıca bir üniversiteden bağımsız olarak kurulmuş 7 vakıf yüksekokulu da eğitim-öğretim yapıyor. Hemen tüm illerde devlet üniversitesi mevcutken, vakıf üniversiteleri genellikle büyük şehirlerde kuruluyor.

İstanbul'da 42 üniversite bulunuyor

Türkiye'de en çok üniversitenin bulunduğu şehir, 42 üniversite ile İstanbul. İstanbul'da 9 devlet üniversitesinin yanı sıra 33 vakıf üniversitesi faaliyet gösteriyor. Vakıf üniversitelerinin yarısından fazlasının İstanbul'da kurulduğu dikkati çekiyor. İstanbul, en fazla üniversiteye sahip olmasının yanı sıra en eski ve en yeni üniversitelerin birarada bulunmasıyla da diğer illerden farklılık gösteriyor. Kuruluşu 1453'e dayanan İstanbul Üniversitesi, Türkiye'deki en eski üniversite olarak biliniyor. İstanbul Üniversitesi'nin internet sitesindeki tarihçeye göre, Bizans ve Osmanlı geleneklerinin birlikte incelenebileceği görüşünde olan Alman hukuk tarihçisi Richard Honig, İstanbul Üniversitesi'nin tarihinin 1 Mart 1321'e kadar uzandığını ifade ediyor. Bugünkü merkez binanın bulunduğu tepede kurulan, Roma üniversiteleriyle eşdeğer olan tıp, hukuk, felsefe ve edebiyat fakültelerinden oluşan İstanbul Üniversitesi, İstanbul'da üniversite eğitiminin başlangıcı sayılıyor. Türk araştırmacılar ise İstanbul Üniversitesi'nin köklerini 1453'e götürüyor. İstanbul'un fethinin ertesi günü 30 Mayıs 1453'te Ayasofya ve Zeyrek'te yapılan bilimsel toplantılar, Türk-Osmanlı bilim yaşamının ilk günü ve takiben bir külliyenin kurulmasının başlangıcı kabul ediliyor. İstanbul Teknik Üniversitesi'nin kuruluşu 1773, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin kuruluşu 1882, Marmara Üniversitesi'nin kuruluşu 1883, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin kuruluşu ise 1911'e dayanıyor.

İLK ÖZEL ÜNİVERSİTE ANKARA’DA

Ankara'da da üniversite sayısı son birkaç yılda arttı. Ankara'da Türkiye'nin ilk vakıf üniversitesi olan İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi 1984'te kuruldu. Başkent'te, Ankara, Gazi, Hacettepe, Ortadoğu Teknik ve Yıldırım Beyazıt devlet üniversitelerinin yanı sıra, vakıf üniversiteleri olan İhsan Doğramacı Bilkent, Başkent, Çankaya, Atılım, Altın Koza, TED, TOBB Ekonomi ve Teknoloji, Turgut Özal, Türk Hava Kurumu ve Ufuk üniversiteleri bulunuyor. İzmir'de de Dokuz Eylül, Ege, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü, İzmir Katip Çelebi ile vakıf üniversiteleri olan Gediz, İzmir Ekonomi, İzmir, Şifa ve Yaşar üniversiteleri mevcut.

Yeni Akit

Eğitim Haberleri