Ömer Çiftçi'nin Haberi
RİSALEHABER- Brick Lane'deki Whitechapel istasyonuna kısa bir yürüyüş mesafesinde, Doğu yakasında yaşayan Bengalli Müslüman nüfusuna hizmet eden bir cami bulunuyor. İlk adı Büyük Londra Camii olan bu küçük bina, şimdi genişlemiş ve Müslümanların bölgedeki kalabalık nüfusuna yetişmeye çalışıyor.
Binanın hikayesi ise son derece ilginç. Bina ve çevresindeki bölge, ilk olarak 1743'te Fransa'da zulümden kaçtıktan sonra Londra'ya yerleşmiş olan Fransız Protestanlarının kurduğu bir yer olma özelliği taşıyor. Brick Lane bölgesine yerleşen bu protestanlar, bu binada bir protestan kilisesi kurmakta gecikmemiş.
Fransız Protestanlar halı dokumacılığı işi ile meşgul oluyordu. Bir süre refah düzeyi yüksek bir biçimde yaşadılar. Fakat beklenmedik bir gelişme tam bu sırada yaşandı. 'Sanayi Devrimi' olarak bilinen hareket 1763'te James Watson'un buhar makinesini bulması ile başladı. Ardından kısa süre içinde İngiltere'de inanılmaz bir sanayileşme gelişti ve halı dokumacılık mesleğini vurdu. Haliyle bu bölgedeki Fransızlar giderek fakirleşti ve Batı bölgelerine göç ettiler. Bir süre sonra Brick Lane Protestan Kilisesi de ilgisizlikten kapandı.
Londra limanlarına hayli yakın olan bölge elbette ki boş kalmadı. Kiliselerin kapanmasından 50 yıl sonra, 19. Yüzyılın başlarında, bölgeye bu sefer de Aşkenaz Yahudileri yerleşti. Brick Lane'deki aynı bina bu sefer de bir Sinagog olarak kullanılmaya başladı.
Fakat Yahudiler için de işler yolunda gitmedi. Bölgede açılan tüm Sinagoglar gibi, Brick Lane Sinagog'u da talepsizlikten ve kaynak yetersizliğinden kapandı. Bölgedeki Yahudiler bu sefer İsrail'in kurulmasının ardından bölgeyi terk etmeye başladı.
Tarihler 1947'yi gösterirken, Bangladeş İngiltere'den bağımsızlığını kazandı. Ardından gelişen süreçte ülkeden pek çok Bengalli terk edilmiş Brick Lane bölgesine yerleşmeye başladı. Bunların yüzde 90'ı Müslümanlardı.
Brick Lane Camii ise aynı yıl, Protestanlar ve Yahudilerin kullandığı bina içine inşa edildi.
Citymetrics'in haberine göre, Müslümanlar ise diğer iki cemaat aksine bu bölgede tutunmayı başardı. Malsız, mülksüz geldikleri topraklarda kısa süre içinde farklı işler bularak birikim yapan Bengalliler bölge ile birlikte büyüdü. Bu büyüme Brick Lane Camisi'ni de olumlu yönde etkiledi.
Brick Lane'deki bu binanın 300 yıla yakın süren bu yolculuğu Müslümanlar ile devam ediyor. Bölgede her türlü ırkçılığa ve ayrımcılığa rağmen camilerini 80 yıldır muhafaza eden Müslümanlar, binanın kaderinde cami olmak olduğuna eminler.